Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η τρόικα κάνει τη δουλειά της. Η ελληνική κυβέρνηση κυβερνά, ή…αρθρογραφεί;

Τα μέλη της τρόικας δύο μέρες τώρα μας πιέζουν ασφυκτικά για μέτρα πρωτόγνωρα ως προς τις εργασιακές σχέσεις.

Τα μέλη της τρόικας δύο μέρες τώρα μας πιέζουν ασφυκτικά για μέτρα πρωτόγνωρα ως προς τις εργασιακές σχέσεις.
Ζητούν απολύσεις και περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό. Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί με τα στελέχη του υπουργείου οικονομικών να προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν και υπουργούς όπως η κ. Κατσέλη να εκδηλώνουν ανοιχτά τη διαφωνία τους …αρθρογραφώντας!

Και όλοι εμείς εκτονωνόμαστε βρίζοντας την κακιά τρόικα, τη στρίγγλα Μέρκελ, το σατανικό ΔΝΤ και όποιον άλλο μας έρθει στο κεφάλι.
Μα στ΄ αλήθεια αυτοί φταίνε; Αν καταλήξαμε στο σημείο να διαπραγματευόμαστε σήμερα ακόμα και την περικοπή των δώρων στον ιδιωτικό τομέα φταίει η τρόικα ή η ελληνική κυβέρνηση;

Αναρωτιέμαι δηλαδή αν η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει τι υπέγραψε πριν 6 μήνες. Το περιβόητο μνημόνιο προβλέπει όλα όσα σήμερα η τρόικα απαιτεί. Ας μην υποκρίνονται λοιπόν ούτε ο κ. Παπακων/νου ότι δήθεν δίνει μάχη για να σώσει ότι μπορεί, ούτε η κ. Κατσέλη ότι διαφωνεί με αυτά που υπέγραψε.

Το μνημόνιο που ΑΥΤΟΙ συνέταξαν και υπέγραψαν προβλέπει όλα αυτά για τα οποία τώρα αντιδρούν. Τα προβλέπει.Δεν τα επιβάλει… Δηλαδή με βάση αυτό η Ελλάδα λαμβάνει το δάνειο. Εαν επιτύχει με τους τρόπους που εκείνη επιλέξει να εξασφαλίσει τα χρήματα για την αποπληρωμή του, τότε όλα προχωρούν χωρίς παρεμβάσεις. Εαν όμως δεν επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα, τότε-όπως προβλέπει το μνημόνιο που ΥΠΕΓΡΑΨΕ-επιβάλονται τα πρόσθετα μέτρα που προβλέπονται.

Ακριβώς αυτό έχει συμβεί. Παρά τους διθυράμβους του κ. Παπακωνσταντίνου την προηγούμενη εβδομάδα, το αποτέλεσμα των εως τώρα ληφθέντων μέτρων κρίνεται ανεπαρκές. Υπάρχει υστέρηση στα έσοδα και αργοπορία στον περιορισμό της σπατάλης άρα κίνδυνος να μην μπορούμε να “γυρίσουμε” τα δανεικά. Και επειδή η κυβέρνηση δεν πήρε με δική της πρωτοβουλία κανένα μέτρο για να καλύψει αυτή την υστέρηση ήρθε η τρόικα να επιβάλει αυτά που έχουμε συμφωνήσει.

Αν από μόνοι μας είχαμε κάνει πράξη εκείνα που δεσμευτήκαμε δε θα χρειαζόταν τίποτα από όσα τώρα αποφασίζονται. Εκτός αν ήταν λάθος το μνημόνιο…
Επειδή όμως όπως η κυβέρνηση επιμένει το μνημόνιο ήταν μονόδρομος πρέπει να το εφαρμόσουμε. Στο σύνολο του.

Ετσι μπορεί να είναι εύκολο και βολικό να ρίχνουμε τα βάρη στην…κακιά και άκαρδη τρόικα. Να εκτονώνουμε την οργή μας στους κακούς ξένους. Μήπως όμως πρέπει να δούμε πρώτα τι κάναμε εμείς; Τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση για να μη φτάσουμε ως εδώ;

Τι έκανε η κ. Κατσέλη που…αρθρογραφεί,τι έκανε ο κ. Λοβέρδος,ο κ. Χρυσοχοίδης,ο κ. Παπακων/νου και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου?
Ποιά μέτρα έλαβαν,ποιές πολιτικές “έτρεξαν” ωστέ να μην καταλήξουμε σε όσα σήμερα διαπραγματεύομαστε?
Τι περισσότερο έπραξαν εκτός από την εύκολη περικοπή μισθών και συντάξεων;

Και η ευθύνη είναι τεράστια. Γιατί εαν τελικώς οδηγηθούμε στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και επιστρέψουμε στον εργασιακό μεσαίωνα τότε η και ύφεση θα εκτιναχθεί και η κοινωνική αναταραχή θα καταστεί αναπόφευκτη. Αρα όλα όσα κάνουμε θα πάνε στράφι.
Και δε θα φταίει η τρόικα. Εμείς θα φταίμε. Οχι όλοι όπως θέλει ο κ. Πάγκαλος. Αυτοί που κυβερνούν.
Ποιά μέτρα έλαβαν, ποιές πολιτικές “έτρεξαν” ωστέ να μην καταλήξουμε σε όσα σήμερα διαπραγματεύομαστε;

Και η ευθύνη είναι τεράστια. Γιατί εαν τελικώς οδηγηθούμε στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και επιστρέψουμε στον εργασιακό μεσαίωνα τότε η ύφεση θα εκτιναχθεί και η κξοινωνική αναταραχή θα είναι αναπόφευκτη. Αρα όλα όσα κάνουμε θα πάνε στράφι.
Και δε θα φταίει η τρόικα.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε