Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Και μετά τις Βρυξέλλες τί;

Το “πανηγυράκι” των Βρυξέλλών τελείωσε με το προβλεπόμενο αποτέλεσμα.

Το “πανηγυράκι” των Βρυξέλλών τελείωσε με το προβλεπόμενο αποτέλεσμα. Δεν μας άφησαν να χρεωκοπήσουμε γιατί αυτό θα κατέστρεφε το ευρώ. Ο Τρισέ διόρθωσε τη δήλωσή του που είχε εκτινάξει το επιτόκιο δανεισμού μας και δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός βοήθειας που θα περνά από το ΔΝΤ για όποια χώρα θα φτάνει στο χείλος της χρεωκοπίας. 

Με απλά λόγια οι ισχυροί της Ευρώπης που είναι πια η εξής μια η Γερμανία δημιουργήσαν το πλέγμα προστασίας τους απέναντι στους κακούς του νότου. Και τώρα θα μείνουμε απερίσπαστοι να βιώσουμε τη νέα πραγματικότητα της ζωής μας. Το πώς θα εξελίχθουν τα πράγματα στην οικονομία μας τους επόμενους μήνες εξαρτάται μόνο από την απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν προ μηνός.

Το πώς η κοινωνική αναταραχή δεν θα γίνει δεινή καθημερινότητσα εξαρτάται από τις αναπτυξιακές κινήσεις και το δίχτυ προστασίας που πρέπει να στηθεί για αυτούς που θα βρεθούν σε δεινή θέση. Και τα δύο, απαιτούν αποτελεσματικές κινήσεις της κυβέρνησης που δείχνει να καθυστερεί ανεπίτρεπτα. 

Όπου κι αν κοιτάξεις γύρω σου η ύφεση της οικονομίας είναι εμφανής. Με όποιον κι αν μιλήσεις το πρώτο και σχεδόν αποκλειστικό θέμα συζήτησης είναι το ποιές περικοπές εξόδων κάνει. Σε κάθε εμπορικό κόμβο κλείνουν καθημερινά όλο και πιο πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις. Ο ΟΟΣΑ μας προειδοποίησε ότι η ανεργία όλων των νέων θα φθάσει το φθινόπωρο στο 28%! Η πραγματικότητα είναι ζοφερή. Αλλά η κυβέρνηση καθυστερεί ή και παλινωδεί στα μέτρα ελέγχου της αγοράς, αλλά και στη στήριξή της.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η τιμή της βενζίνης. Ενώ είναι εμφανές ότι υπάρχει κερδοσκοπικό παιχνίδι, το αρμόδιο υπουργείο καταφεύγει στα γνωστά αποτυχημένα και υποκριτικά μέτρα. Επιβάλει πλαφόν μόνο σε 8 νομούς της χώρας και μόνο στα πρατήρια βενζίνης. Αφήνει δηλαδή ανεξέλεγκτους όλους τους κρίκους της αλυσίδας που κερδοσκοπούν και θεσπίζει ανώτατη τιμή μόνο στη λιανική. Άρα και οι βενζινοπώλες που πουλούσαν φθηνότερα θα ανεβάσουν τώρα την τιμή στο όριο του πλαφόν. Ακριβώς την ίδια μεθοδολογία έχουμε παρακολουθήσει και στο παρελθόν. Δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Δεν πτόησε τους κερδοσκόπους και δεν ευνόησε τους καταναλωτές. Και όμως εφαρμόζεται ξανά.

Στο θέμα της φορολόγησης της εκκλησίας όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπαναχωρήσει μειώνοντας τους συντελεστές που αρχικά αποφάσισε. Στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων παρουσιάζεται απροθυμία από τα συναρμόδια υπουργεία. Τα παραπάνω και πολλά ακόμα δείχνουν ατολμία, αναποφασιστικότητα και αναποτελεσματικότητα. Και αυτή είναι συνταγή αποτυχίας για την κυβέρνηση.

Όσο για τον τομέα της ανάπτυξης, πράσινης ή όποιου άλλου χρώματος, δεν υπάρχει ακόμα τίποτα συγκεκριμένο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα, αλλά γνωρίζουμε όλοι οι τέτοιες κινήσεις αποδίδουν σε βάθος χρόνου. Όμως η ανάγκη είναι άμεση. Ποιά κίνητρα και ποιά βοήθεια θα δοθεί στις ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές και μεγαλύτερες, για να μη βουλιάξουν; Και για αυτήν… περιμένουμε.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία είναι τέτοια που δεν αφήνει κανένα περιθώριο σπατάλης πολιτικού χρόνου. Και η κυβέρνηση κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Η πρακτική αυτή είναι καταστροφική και για τον τόπο και για την ίδια την κυβέρνηση.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε