Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Μάθανε ότι… και πλάκωσαν και οι Τούρκοι;

Η εκλογή του σκληροπυρηνικού Ερογλου στην προεδρεία του ψευδοκράτους

Η εκλογή του σκληροπυρηνικού Ερογλου στην προεδρεία του ψευδοκράτους κατά τις χθεσινές εκλογές είναι ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της διαμάχης Ερντογάν – τουρκικού στρατού που ίσως να μας αφορά άμεσα.
Ο Ερογλου με τις σκληρές θέσεις του σε σχέση με τον προκάτοχό του Ταλατ, ήταν ο εκλεκτός των τούρκων στρατηγών.Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν έκανε μεγάλο αγώνα εναντίον της υποψηφιότητάς του.

‘Ομως στα κατεχόμενα κουμάντο κάνει ο στρατός. Το αποτέλεσμα των εκλογών καθορίζεται παραδοσιακά από τους τούρκους στρατιώτες που υπηρετούν στο ψευδοκράτος αφού έχουν δικαίωμα ψήφου. ‘Ετσι όταν οι στρατηγοί της ‘Αγκυρας θέλουν να ευνοήσουν έναν υποψήφιο στέλνουν περισσότερους και πιο ελεγχόμενους τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι
ψηφίζουν αυτό που επιβάλουν …οι διαταγές και έτσι εκλέγεται ο πρόεδρος.
Είναι προφανές ότι στη διαμάχη ανάμεσα στην τουρκική πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία, που τους τελευταίους μήνες έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οι στρατηγοί πήραν την εκδίκηση τους από τον Ερντογάν που σχεδόν καθημερινά συλλαμβάνει κάποια στελέχη του στρατού τα οποία εμπλέκονται σε σενάρια ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης.
Η κίνηση αυτή των στρατηγών εξυπηρετεί και το σχέδιο τους για όξυνση των ελληνοτουρκικών. ‘Οπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, οι τούρκοι στρατηγοί ετοίμαζαν ως και θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο για να εξουδετερώσουν τον Ερντογάν. Τώρα δυναμιτίζουν τις συνομιλίες για το κυπριακό που μετά από πολλές, ίσως και περισσότερες από όσες έπρεπε, υποχωρήσεις του πρόεδρου Χριστόφια κατά τις συνομιλίες με τον Ταλατ έμοιαζε να έχει μπει σε ένα θετικό δρόμο.

 

Ετσι πλήττουν και το διεθνές κύρος του τούρκου πρωθυπουργού που εμφανίζεται στο εξωτερικό αδύναμος να ελέγξει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Μένει τώρα να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των στρατηγών. Η αδυναμία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αυτή την περίοδο προσφέρεται για εκμετάλλευση από τα “Γεράκια της ‘Αγκυρας”.

 

Μακάρι να μην το κάνουν ειδικά αυτή τη δύσκολη για τον τουρισμό μας χρονιά.

Κάποιοι όμως θεωρούν δεδομένο ότι θα σαμποτάρουν την πρόθεση του Ερντογάν να συζητήσει στο επικείμενο ταξίδι του στην Αθηνά με τον έλληνα ομόλογο του Γ. Παπανδρέου την πιθανότητα μείωσης των εξοπλισμών.

Σε κάθε περίπτωση μακάρι να διαψευσθούν αυτοί που λένε ότι “μάθανε ότι….και πλάκωσαν και οι τούρκοι!”

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε