Τετάρτη, 22 Μαΐ
22oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Μέσα σε δύο χρόνια πρέπει να πουλήσουμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Την Παρασκευή τα μέλη της τρόικας, και όχι η ελληνική κυβέρνηση,

Την Παρασκευή τα μέλη της τρόικας, και όχι η ελληνική κυβέρνηση, μας ανακοίνωσαν μια μείζονος σημασίας απόφαση. Την με κάθε τρόπο αξιοποίηση-πώληση, εκποίηση, μακρά ενοικιαση κλ.-περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
Πρόκειται για μιά από τις σοβαρότερες κίνησεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα.
Από τότε έως και τώρα η κυβέρνηση νομίζει ότι κερδίζει πολιτικό χρόνο αποφεύγοντας να μιλήσει για την ουσία της απόφασης της και κάνοντας λεονταρισμούς για τον τρόπο που η τρόικα έκανε τις ανακοινώσεις της.

‘Ηταν ένα κλασικό κόλπο για να αποπροσανατολιστεί και να χωνέψει πιό εύκολα το πρώτο σοκ τόσο η κοινωνία όσο και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που και αυτά δεν είχαν ίδεα για τη συμφωνία που έκανε ο κ. Παπακων/νου.

Περιμένουμε λοιπόν τη στιγμή που ο υπουργός οικονομικών θα ενημερώσει υπεύθυνα τους Ελληνες για το τι αποφάσισε. Είτε με μιά συνέντευξη τύπου, είτε έστω με τον προσφιλή του τρόπο μέσα από το κεντρικό δελτίο του Μέγκα που…προτιμά στα δύσκολα. ‘Αλλωστε το βάρος των λεονταρισμών κατά της τρόικας που προαναφέραμε και την ομίχλη για την αλήθεια “σήκωσε” το συγκεκριμένο δελτίο. Τυχαίο…νομίζω!
Εχουν περάσει τρία εικοσιτετράωρα.Και ακόμα ο κ. Παπακων/νου δεν έχει μιλήσει επί της ουσίας.Τι θα πουλήσουμε; Με ποιές διαδικασίες;

‘Ολη η κρατική περιουσία-κινητή και ακίνητη-υπολογίζεται περίπου στα 300 δις ευρώ. ‘Ομως ελευθερα προς άμεση αξιοποίηση φέρονται μόλις τα 50 δις, αφού τα υπόλοιπα έχουν διαφόρων μορφών κωλύματα. Τα προς αξιοποίση είναι οι μετοχές των κρατικών εταιριών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και φτάνουν περίπου τα 7 δις, η αξία άλλων υπηρεσιών -π.χ. λιμάνια κλπ-που αθροίζει άλλα τόσα και ακίνητα που υπολογίζονται στα 35 δις. Δηλαδή στο σύνολο τους 50 δις! Οσα ανακοίνωσε η τρόικα.

Με απλά λόγια για να πετύχουμε το στόχο που συμφωνήσαμε θα πρέπει να πουλήσουμε μέσα σε δύο χρόνια όλα όσα μπορούμε.Ολα!
Και τρεις μέρες τώρα ο αρμόδιος υπουργός σιωπά. Κινείται μόνο επικοινωνιακά. “Καταχεριάζει” την τρόικα. Και δεν καταλαβαίνει ότι και αυτό θα γυρίσει σε βάρος του. Οι τροικανοί ζήτησαν συγνώμη. Οχι για τα λεγόμενα τους αλλά για το ύφος τους. Τέλος λοιπόν. Πήραν το μάθημα τους,κάναμε και εμείς τον τσαμπουκά μας και μετά;

Μετά έρχεται η ώρα της αλήθειας. Και με τη συγνώμη της τρόικας το βάρος πέφτει πια στον υπουργό.
Τι αποφάσισε; Θα μας το πει;

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε