Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Mήπως τελικά το δίλημμα έκανε ζημιά;

Μήπως τελικά το δίλημμα λειτούργησε ανάποδα; Μήπως ενόχλησε τους πολίτες;

Εδώ και δυό μέρες πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκθειάζουν την τακτική του πρωθυπουργού να θέσει το περιβόητο δίλημμα και καταλήγουν τις τοποθετήσεις τους με το εξής επιχείρημα. “Φανταστείτε να μην έβαζε το δίλημμα ο Παπανδρέου. Αντί για δύο μονάδες μπροστά που ειμασταν την Κυριακή μπορεί να βρισκόμασταν ως και δύο μονάδες πίσω από τη ΝΔ.”

Πρόκειται βέβαια για μιά υπόθεση που ποτέ δε θα μάθουμε αν είναι σωστή. Οπως δε θα μάθουμε ποτέ και αν ισχύει το αντίθετο.

Αν δηλαδή κάποιοι-και ενδεχομένως πολλοί-από τα 1.100.000 πολίτες που είχαν ψηφίσει πέρυσι το ΠΑΣΟΚ και φέτος απήχαν από την εκλογική διαδικασία το έκαναν ως αντίδραση στη στάση Παπανδρέου. Δεν το γράφω τυχαία. Ακουσα αρκετούς σκεπτόμενους πολίτες να δηλώνουν σφόδρα ενοχλημένοι. Να λένε ότι ο πρωθυπουργός δε δικαούται να θέτει τέτοια διλήμματα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας πιέζει άλλο! Και αναρωτιέμαι. Μήπως τελικά το δίλημμα λειτούργησε ανάποδα; Μήπως ενόχλησε τους πολίτες; Μήπως ήταν μια από τις αιτίες που τόσο πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-σχεδόν ο ένας στους τρεις-δεν πήγε να ψηφίσει.
Μήπως έχει αλλάξει η συμπεριφορά και η αντίδραση των εκλογέων αλλά οι κομματικοί εγκέφαλοι δεν το έχουν καταλάβει;

Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο μιλάμε πια για το απόλυτο λάθος. Ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του έθεσαν το δίλημμα, έβαλαν και τον πήχυ αλλά πέρασαν από κάτω. Ετσι άνοιξαν την πόρτα της διαρκούς αμφισβήτησης σε όποιον-κυρίως εσωκομματικά-το επιθυμεί και όργισαν τους πολίτες στους οποίους απευθύνθηκαν.

Και επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε ενόψει σοβαρών και επίπονων αποφάσεων για την οικονομία, που η κυβέρνηση τις κρύβει λόγω εκλογών, αν ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν για τη λάθος εκτίμηση σχετικά με το δίλημμα τότε οφείλουμε να ανησυχούμε. Σχεδόν τρεις μήνες τώρα η κυβέρνηση μοιάζει να έχει χάσει τα αντανακλαστικά και τον προσανατολισμό της.”Καίει” ευκαιρίες όπως ο ανασχηματισμός και χάνει “εν ου παικτοίς” στις εκλογές.

Εχει λοιπόν το “καθαρό μυαλό” να κάνει αυτά που πρέπει; Να προχωρήσει τις τομές στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέας; Στις θεσμικές αλλαγές που θα περεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες;
Γιατί μέχρι τώρα τα περισσότερα από αυτά που έκανε ήταν τα εύκολα. Περικοπές σε μισθούς,συντάξεις και χρηματοδοτήσεις.

Τα…άλλα,αυτά που θα κάνουν τη χώρα καλύτερη για εμάς και τα παιδιά μας μπορούν να τα κάνουν; Ή μήπως η αναμενόμενη εντατικοποίηση της τακτικής του ΚΚΕ μετά την εκλογική του επιτυχία με καταλήψεις λιμανιών, ξενοδοχείων και αρχαιολογικών χώρων ,θα προκαλέσει οπισθοχώρηση;

Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα είναι σίγουρο ότι η επιλογη του να τεθεί το δίλημμα ήταν ολέθρια. Και για το ΠΑΣΟΚ και για τη χώρα.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε