Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Να απομονώσουμε όποιον μας σπρώχνει στα άκρα…

Να απομονώσουμε όποιον μας σπρώχνει στα άκρα…

Σε κάθε περίοδο κρίσης που περνούν και ξεπερνούν οι κοινωνίες σημειώνουν συντηρητική στροφή.

Σε κάθε περίοδο κρίσης που περνούν και ξεπερνούν οι κοινωνίες σημειώνουν συντηρητική στροφή. Μπορεί οι πολίτες τους να διαμαρτύρονται, να διεκδικούν τα κεκτημένα που χάνουν και να κάνουν ακόμα και ακρότητες στους δρόμους, όμως στο επίπεδο των αξιών ξαναγυρνούν σε πιό συντηρητικές αντιλήψεις. Είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της επιβίωσης που κυριαρχούν και παράγουν τέτοιου είδους αντιδράσεις.

Και όπως συμβαίνει σε κάθε περίοδο αναταραχών και ανατροπών όποιος ωθεί τα πράγματα στα άκρα μπορεί να πληρώσει εκείνος το ακριβό τίμημα που επεδίωκε για άλλους. Τα όσα ζούμε με την υπόθεση των λαθρομεταναστών της Νομικής αυτές τις ημέρες είναι επιβεβαιωτικά των παραπάνω.

Σε άλλες εποχές οι συμπαθούντες τους μετανάστες που αναμφίβολα γίνονται αντικείμενο εκμετάλευσης-πολλαπλώς-θα ήταν πολύ περισσότεροι παρ’ ότι το δράμα τους θα ήταν το ίδιο. Και οι διαφωνούντες θα ήταν πολύ ηπιότεροι στις αντιδράσεις τους.

Αυτή τη φορά όμως οι “παλιές συνταγές” δε δούλεψαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων αποδοκίμασε την ενέργεια αυτών που οργάνωσαν την κατάληψη και ζήτησε την παύση της. Ταυτόχρονα πολιτικοι οργανισμοί όπως η ΝΔ προτείνε νόμο για την κατάργηση του ασύλου που ως κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να προωθήσει. Από κοντά και το ΛΑΟΣ που ούτως ή άλλως έχει αυτή τη θέση ως πάγια. Κι αν σε παλαιότερες έρευνες πάνω από το 70% των πολιτών ήθελε κατάργηση του ασύλου ίσως το ποσοστό αυτό να είναι τώρα πολύ μεγαλύτερο.

Τέτοιες αλλαγές όμως είναι πολύ επικίνδυνο να συζητώνται και να γίνονται εν θερμώ.Ας το καταλάβουν καλά αυτοί που κινούν τα νήματα αυτής της πρωτοβουλίας των μεταναστών.Κι ας σταματήσουν να κάνουν ότι καταγγέλουν. Να τους εκμεταλεύονται και αυτοί όπως τους εκμεταλλεύεται μεγάλο μέρος της κοινωνίας αλλά και το ίδιο το επίσημο κράτος. Γιατί ίσως βρεθούν από αποκλειστικοί και προνομιακοί…θεματοφύλακες της ελευθερίας που καλόμαθαν να είναι τόσα χρόνια, να είναι οι καλοβολεμένοι εμπόροι της που η κοινωνία δεν αντέχει πια.

Τώρα αυτό που προέχει είναι το θέμα να τελειώσει. Ομαλά. Χωρίς κανένα παρατράγουδο από καμία πλευρά. Και μετά ας σκεφτούμε όλοι τα συμπεράσματα των όσων έγιναν αλλά και όσων απετράπησαν. Και ψύχραιμα ας προσδιορίσουμε ξανά το τι παν/μια θέλουμε αλλά και τι μεταναστευτική πολιτική εφαρμόζουμε.

Γιατί καλά τα όσα είπε χθες ο κ. Παπανδρέου για τους υπεύθυνους αυτής της πρωτοβουλίας. Βρήκαν όμως πρόσφορο έδαφος από την ανυπαρξία πολιτικής τόσο στην παιδεία όσο και στη μετανάστευση.Και γι αυτήν δεν ευθύνεται κανείς άλλος παρά αυτός που κυβερνά.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε