Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Πάγωμα αυξήσεων

Τώρα εξηγούνται όλα.

Τώρα εξηγούνται όλα. Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί χρησιμοποίησαν τις περίπου 40 ημέρες που κυβερνούν τα πιο απογοητευτικά λόγια για την ελληνική οικονομία.
Τώρα καταλαβαίνω γιατί ώθησαν τον κ. Αλμούνια με στοιχεία που του έστειλαν να μας απειλήσει δημόσια με τα πιο σκληρά μέτρα τιμωρίας.
Ο στόχος ήταν, τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση και είναι απολύτως αναντίστοιχα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, να φανούν αναπόφευκτα.

Το μεγαλύτερο πεδίο διαμάχης προεκλογικά ήταν αυτό που είχε πει ο τότε πρωθυπουργός κ. Καραμανλής προαναγγέλοντας μηδενικές αυξήσεις και για το 2010 με εξαίρεση τους χαμηλόμισθους που θα έπαιρναν έκτακτο βοήθημα.

Ηταν αυτή η εξαγγελία του κ. Καραμανλή που θεωρήθηκε οτι έβαλε την ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες της ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές και την έσπρωξε στο ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό της Και αυτό γιατί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμευόταν οτι θα δώσει αυξήσεις γιατί θα πάρει τα λεφτά από “εκεί που τα χάρισε η Δεξιά.”

Και σχεδόν όλοι ένιωθαν αισιόδοξοι πως υπάρχει τρόπος διεξόδου από την κρίση χωρίς να “πληρώσουν το μάρμαρο” οι μισθωτοί.

Σήμερα όμως, ήρθε η… αλήθεια. Πάγωμα μισθών για τους περισσότερους και αυξήσεις μόνο για τους χαμηλόμισθους, σχεδόν δηλαδή οτι έλεγε η ΝΔ!
Βεβαίως δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να τονώσει έστω και λίγο την αγορά με το επίδομα αλληλεγγύης τα χρήματα του ΕΣΠΑ και τις αλλαγές στον Τειρεσία. 

‘Ομως αυτό που δεν πετυχαίνει είναι η αντιστροφή του κλίματος. Αυτό δηλαδή που της έδωσε τη νίκη στις εκλογές.
‘Εχουμε και πάλι πάγωμα μισθών, αύξηση φόρων, αναθεώρηση του ασφαλιστικού και ότι άλλο μας πείθει οτι όταν ο πρωθυπουργός έλεγε “υπάρχουν τα λεφτά” δεν το εννοούσε.

Την καλή του πρόθεση βεβαίως κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Αλλά και την μείωση του πραγματικού εισοδήματος του μέσου έλληνα που είχε δεμσευθεί οτι δεν θα επιτρέψει, επίσης κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Και δυστυχώς έρχονται χειρότερα.

Νίκος

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε