Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Ραγκούσης, Παπακων/νου, Μπιρμπίλη – Μια πολύ…άτυχη μέρα για τους σωματοφύλακες του Γιώργου

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην πιό δύσκολη καμπή του βίου της.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην πιό δύσκολη καμπή του βίου της.Τα αποτελέσματα του μνημονίου και κυρίως το διαφαινόμενο αδιέξοδο παρά την εφαρμογή του προκαλούν σύγχυση, εκνευρισμό και υποδηλώνουν κόπωση.

‘Ετσι προκαλούνται λάθη που επιτείνουν τον εκνευρισμο και εν τέλη βυθίζουν την κυβέρνηση σε μια επικίνδυνη δίνη. Ακόμα πιό ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι χθες αυτά τα φαινόμενα προήλθαν από τους τρεις υπουργούς που αποτελούν το στενό πυρήνα των συνεργατων του πρωθυπουργού.

Ραγκούσης, Παπακων/νου και Μπιρμπίλη είναι τα άγνωστα ως πριν δύο χρόνια στελέχη που επέλεξε ο Παπανδρέου να τοποθετήσει σε διαφορετικούς και κρίσιμους κυβερνητικούς τομείς για να υλοποίησουν χωρίς τριβές και παλινωδίες την πολιτική του.

Ας δούμε τι παρήχθη από αυτούς χθες.

Στο θέμα των μεταναστών ο πρώτος τη τάξη υπουργός ο κ. Ραγκούσης αναγκάστηκε σε μιά πικρή όπως αποδείχθηκε υποχώρηση. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό όταν είναι αποτελεσμα σχεδιασμού. Στην περίπτωση των απεργών πείνας της Υπατίας όμως η κυβέρνηση έδειξε όλα τα σημάδια του αιφνιδιασμού, της ασύντακτης αντίδρασης και όπως είναι επόμενο της αποτυχίας. ‘Αρα η υποχώρηση δεν ήταν αποτέλεσμα τακτικής αλλά εξαναγκασμού. Και αυτό παράγει ήττα.

Από την πρώτη στιγμή, τότε που οι μετανάστες ξεκίνησαν από την Κρήτη, η κυβέρνηση δεν αξιολόγησε ορθά το πρόβλημα. Βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο παρ’ ότι όσα γίνονταν από τους απέργούς είχαν προαναγγελθεί. Μόλις προχθές προσπαθησε να καταστήσει σαφές ότι δε θα τους παραχωρήσει τίποτα περισσότερο από τον ένα χρόνο ανοχής που αν δεν τον δέχονταν άμεσα θα τους απέλαυνε.

Και χθες τρεις κορυφαίοι υπουργοί έκαναν επί ώρες σύσκεψη με τους απεργούς και τους υποστηρικτές τους-που τους κατηγορούν ως της υπονομευτές της ομαλότητας του τόπου-και εν τέλη ξεχείλωναν το νόμο κάνοντας υποχωρήσεις για να οδηγηθεί η υπόθεση σε λύση. Δηλαδή το μήνυμα ήταν σαφές.
Η πρακτική που ακολούθησαν οι μετανάστες δικαιώθηκε!

Οι αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν μεγάλες.Και ο κ. Ραγκούσης χρειάστηκε να πάει χθες τη νύχτα στη Βουλή αλλά και να πάρει σβάρνα τα κανάλια σήμερα το πρωί για να ολοκληρώσει την εικόνα του αδιεξόδου που εμφανίζει η κυβέρνηση. Δηλαδή να χειριστεί την υπόθεση επικοινωνιακά προσπαθώντας να πείσει ότι νίκησε ενώ όλοι ξέρουμε τα σοβαρότατα λάθη της που την εξανάγκασαν σε υποχώρηση και ήττα.

Είναι το πιό χαρακτηριστικό δείγμα αδιεξόδου μιας κυβέρνησης. Αλλά και ο ασφαλέστερος τρόπος να δείξει στην κοινή γνώμη πόσο απέχει από την πραγματικότητα, αρα και από τη λύση των προβλημάτων της. Δεν μπορεί ούτε εκ των υστέρων να παραδεχθεί τα λάθη της.

Περίπου την ίδια ώρα μαθαίναμε ότι υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του γ.γ. του υπ. Οικονομικών ο Δ. Γεωργακόπουλος. Ο ρόλος του στο οικονομικό επιτελείο ήταν κομβικός. Είχε την ευθύνη για τα έσοδα. Κατά καιρούς υπήρχαν έντονες φήμες για τη διαφωνία του με τον κ. Παπακων/νου.

Ο κ. Γεωργακόπουλος,πρώην υφυπουργος οικονομικών και πρώην βουλευτής ακολουθούσε αυτόνομη πορεία. Ομως όπως καταλάβαμε χθες η διάσταση απόψεων που είχε με τον προιστάμενο του υπουργό ήταν σοβαρότατη. Σχεδόν δε μιλούσαν. Χθες κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο για την αποτυχία της εισπρακτικής πολιτικής του υπουργείου!

“Εφυγα γιατί βουλιάζουμε από τα λάθη σου” έλεγε ο Γεωργακόπουλος.”Εγώ σε έδιωξα γιατί ο εισπρακτικός μηχανισμός κατέρευσε”, απαντούσε ο Παπακων/νου. Μάθαμε ακόμα ότι και παλιότερα ο υπουργός είχε ζητήσει την παραίτηση του γ.γ. αλλά εκείνος είχε αρνηθεί!

Και όλοι εμείς νομίζαμε ότι οι τρεις-τέσσερεις ανθρώποι του οικονομικού επιτελείου κοιμουνται και ξυπνούν μαζί για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Μόνο που όπως αποδεικνύεται από τα λεγόμενα τους αυτοί δε λένε ούτε καλημέρα. ‘Οσο για το πως θα βγει η χώρα από την κρίση…αφήστε το για την ώρα.

Χθες όμως ήταν και η μέρα της Τ. Μπιρμπίλη.Το νομοσχέδιο της σχεδόν έγινε κουρέλι. Αναγκάστηκε μέσα στο έντονο κλίμα που είχε δημιουργηθεί να υποχωρήσει σε πιό πολλά από όσα έπρεπε και τελικά να ακυρώσει μεγάλο μέρος ενός κρίσιμου νόμου. Η ένταση ανάμεσα στους βουλευτές ήταν πολύ μεγάλη. Παρά τις υποχωρήσεις της υπουργού πολλοί απειλούσαν με καταψήφιση. Προφανώς έψαχναν πεδιό εκτόνωσης.

‘Ισως υπό αυτές τις συνθήκες να ήταν καλύτερα η κ. Μπιρμπίλη να απέσυρε το νόμο και να τον επανέφερε διαφοροποιημένο στο σύνολο του. Γιατί τώρα αναγκάστηκε να “κάψει” εδάφεια για τα οποία ίσως και να την υμνούσαμε τα επόμενα χρόνια.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι εμφανίζεται ασυντόνιστη και ξεκούρδιστη ακόμα και η στενή ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού. Αρα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να παράξει το απαιτούμενο αποτέλεσμα. Το τι πρέπει να γίνει δεν θα το υποβάλουμε εμείς. Αν όμως δε γίνει τίποτα η κατάσταση είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε