Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Σ΄αυτό η Μέρκελ έχει δίκιο!

Η γερμανίδα καγκελάριος επιμένει να μετέχουν και οι ιδιώτες

Η γερμανίδα καγκελάριος επιμένει να μετέχουν και οι ιδιώτες – δηλαδή οι τράπεζες και τα διαφόρων μορφών επενδυτικά σχήματα-στον κίνδυνο από την πτώχευση μιας χώρας.Και κάνει καλά παρά τις αντιδράσεις που συναντά.

Η Ελλάδα έζησε από “πρώτο χέρι” αυτό το βρώμικο παιγνίδι που κάνουν κάποιο χωρίς κανένα ρίσκο. Ηταν την περασμένη άνοιξη όταν αυτοί οι “επενδυτές”πόνταραν στην ελληνική χρεοκοπία και έστειλαν τα ελληνικά ομόλογα στα…σκουπίδια. Είναι οι ίδιοι που το ξανακάνουν σήμερα με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Είναι αυτοί που στο όνομα του κέρδους τους -και εκμεταλευόμενοι τα πεπραγμένα κακών πολιτικών-καταδικάζουν λαούς στην ύφεση, στέλνουν πολίτες στην ανεργεία και επιχειρήσεις στο κλείσιμο.

Και το κάνουν με ελάχιστο, σχεδόν μηδενικό, ρίσκο! Γιατί ενώ κατέχουν ομολογα των χωρών στις οποίες επιτίθενται και σπρώχνουν στην κερδοσκοπία τζογάροντας επάνω της, αυτά είναι εγγυημένα!

Δηλαδή αγοράζουν τα ομόλογα της Ελλάδας, τη στέλνουν στη χρεοκοπία αλλά ως ιδιώτες επενδυτές είναι προστατευμένοι και πέρνουν τα χρήματα τους πίσω. Η απίστευτη αυτή πρακτική όπως το newsit σας είχε παρουσιασει αναλυτικά γίνεται πια από υπολογιστές με συγκεκριμένα λογισμικά και είναι δημιουργημα του συνδιασμου τεχνολογιας και τζόγου. Εκμεταλεύεται τα κενά του συστήματος και παράγει σίγουρα κέρδη.
Οπως συμβαίνει πάντα στην οικονομία το να μπει ένα φρένο σε αυτή την πρακτική θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Τα κρατικά ομόλογα δεν θα θεωρούνται πια τόσο ασφαλή και δεν θα είναι το ίδιο ελκυστικά.
Δε θα αποτελούν όμως το ευκολο όχημα για να οδηγηθεί μιά χώρα στην καταστροφή.
Γι’ αυτό η Μέρκελ έχει δίκιο που επιμένει. Οι αγορές αντιδρούν γιατί πλήτεται το εύκολο κέρδος τους. Αν όμως υλοποιηθούν αυτά που ζητά η Μέρκελ κάθε φορά που θα εξαπολύουν οργανωμένη επίθεση κατά ενός κράτους θα έχουν και αυτές ρίσκο. Αρα θα το υπολογίζουν πολύ…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε