Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Σαρκοζί – Μέρκελ… το ιδανικό δίδυμο του άξονα

Τελικά Μέρκελ και Σαρκοζί έχουν μοιράσει πολύ καλά και πολύ πειστικά τους ρόλους.

Τελικά Μέρκελ και Σαρκοζί έχουν μοιράσει πολύ καλά και πολύ πειστικά τους ρόλους, επιβεβαιώνοντας και στον πιο δύσπιστο παρατηρητή ότι ο περιβόητος γαλλογερμανικός άξονας είναι αυτός που κυβερνά οικονομικά την Ε.Ε.

Η Μέρκελ έχει αναλάβει το… γερμανικό νούμερο. Είναι η σκληρή, άτεγκτη ηγέτιδα της ατμομηχανής της Ευρώπης. Ανυποχώρηση, χωρίς ίχνος συναισθηματισμού και αλληλεγγύης, κάνει τη… βρώμικη δουλειά. Μιλά ωμά, σχεδόν κυνικά χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας. Εκπροσωπεί την Ευρώπη των τεχνοκρατών και είναι η θεματοφύλακας της δημοσιονομικής τάξης, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να επαναφέρει στην πειθαρχία όποιον παραστρατεί. 

Ο Σαρκοζί από την άλλη πλευρά τη συμπληρώνει. Είναι ο επικοινωνιακός, ο συναισθηματικός, ο οραματιστής ηγέτης που μιλά όχι μόνο για τους αριθμούς, αλλά και για τους ανθρώπους. Είναι αυτός που αφού η Μέρκελ κάνει ένα λαό να σκύψει το κεφάλι σε απόλυτη συνεννόηση μαζί της, αναλαμβάνει να του θυμίσει την κοινωνική αλληλεγγύη και τις ουμανιστικές αρχές της γηραιάς ηπείρου. Ο λόγος του άμεσος, θερμός, οικείος, ηχεί ευχάριστα ειδικά αν πριν έχεις πονέσει και χάσει την ελπίδα. 

Χωρίς βέβαια κάποιο από το αποτέλεσμα για το λαό που δοκιμάζεται. Έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος. Γίνεται αυτό που θέλει η Γερμανία και η Γαλλία απλώς αναλαμβάνει να το σερβίρει πιο μαλακά.

Και στην περίπτωση αυτής της κρίσης το σχέδιο πέτυχε απόλυτα. Επελέγη ως θύμα η αδύναμη λόγω των κακών ηγετών που την κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια Ελλάδα. Και αφού της επεβλήθησαν τα σκληρότερα των μέτρων για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι (Ισπανοί, Πορτογάλοι κλπ), αφέθηκε ο σημερινός ηγέτης της να διακινήσει ως νίκη του την ιδέα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου που θα βοηθά στο μέλλον τις χώρες που ΘΑ το έχουν ανάγκη. Όχι όμως την Ελλάδα γιατί αυτή τα μέτρα τα πήρε. 

Ταυτόχρονα δημιουργείται και ένας μηχανισμός κατά εκείνων που κερδοσκοπούν επάνω στα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ε.Ε. Μόνο που και αυτό δεν αφορά τη σημερινή Ελλάδα. Γιατί όπως ήδη αναφέρθηκε η Ελλάδα πήρε τα μέτρα και υπέστη την κερδοσκοποία. Αφορά τις υπόλοιπες χώρες που στέλνουν το μήνυμα στους κερδοσκόπους. “Μην παίξετε και με τα δικά μας ομόλογα όπως κάνατε με τα ελληνικά, γιατί τώρα θα σας πιάσουμε”. 

Έτσι γίναμε το ιδανικό εξιλαστήριο θύμα. Με τη Μέρκελ και το Σαρκοζί να παίζουν με μαεστρία τους ρόλους. 

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε