Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Τι αλλάζει στη ζωή μας με το ΔΝΤ

Τι αλλάζει στη ζωή μας με το ΔΝΤ

Η σημερινή μέρα καταγράφεται στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας ως μια “μαύρη σελίδα”.

Η σημερινή μέρα καταγράφεται στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας ως μια “μαύρη σελίδα”.Είναι η πρώτη φορά, που μετά από πολλά χρόνια ,η χώρα δε θα αποφασίζει η ίδια τα του οίκου της. Η εκλεγμένη κυβέρνηση δε θα εχει τον αποκλειστικό λόγο στην οικονομία αλλα θα πρέπει να δίνει αναφορά και να λαμβάνει έγκριση για τις αποφάσεις της. Και εάν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται τότε κάποιος ξένος παράγοντας,εν προκειμένω οι τοποτηρητές της βοήθειας, θα μας επιβάλουν νέα μέτρα είτε μας αρέσει είτε όχι.
 
Όλα αυτά είναι εξαιρετικά δυσάρεστα.Μας στερούν ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας όπως έχει πει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.Όμως η προσφυγή στο πακέτο βοήθειας Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. ήταν αναπόφευκτη.Η κυβέρνηση ίσως και να άργησε να την αξιοποιήσει.Εδώ που φτάσαμε δεν είχαμε άλλη επιλογή.Η χρεοκοπία της χώρας ήταν προ των πυλών αφού ο δανεισμός μας απο τις αγορές ηταν πια αδύνατος επειδή τα επιτόκια που μας προσέφεραν άγγιζαν το 9%!Το γιατί φτάσαμε ως εδώ το ξέρουμε όλοι καλά.Ανεύθυνοι κυβερνήτες εδώ και πολλά χρόνια κυβέρνησαν τον τόπο με επιπολαιότητα,καιροσκοπισμό χωρίς αίσθηση της αποστολής τους.
 
Τώρα ήρθε η ώρα που όλοι μας θα πληρώσουμε ενα πολύ σκληρό τίμημα.Μπορεί ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του να μην ανέφερε ούτε μια φορά το ΔΝΤ και να μιλούσε μόνο για ευρωπαική βοήθεια αλλά όλοι ξέρουμε οτι οι όροι αυτής της βοήθειας θα είναι όροι ΔΝΤ. Φρόντισαν άλλωστε να μας το θυμίσουν όλες αυτές τις ημέρες τα στέλεχη του ταμείου από την έδρα του στην Ουάσιγκτον.Όπως δηλώνουν καθημερινά για να πάρουμε τα χρήματα του ΔΝΤ θα υπάρξει συμβόλαιο με συγκεκριμένους όρους,συγκεκριμένους στόχους και πρόβλεψη πρόσθετων μέτρων όπου θα χρειαστούν.Όσο κι αν ο πρωθυπουργός δε θέλει να το λέει αυτή είναι η αλήθεια.
 
Τις επόμενες μέρες η το πολύ τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται η νέα πραγματικότητα της ζωής μας.Και θα αλλάξουν σχεδόν όλα.Τα περιβόητα κεκτημένα περνούν στην ιστορία.Θα πληγεί το ασφαλιστικό,οι μισθοί,οι συντάξεις,τα όρια απολύσεων και γενικότερα τα εργασιακά δικαιώματα οπως τα ξέρουμε.Η περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, η απελευθέρωση ωραρίου και πολλά ακόμα απο εκείνα που χαρακτηρίζονταν κόκκινες γραμμές θα γίνουν πράξη.
 
Η κυβέρνηση απέτυχε στο στόχο που είχε θέσει και ήταν να αντιμετωπίσει η χώρα με τις δικές της δυνάμεις την κρίση.Και θα πληρώσουμε το τίμημα.Μόνη κίνηση που της απομένει τώρα είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.Είναι ο μοναδικός τρόπος να μειωθούν κατατί οι επιπτώσεις απο την προσφυγή στο ΔΝΤ και να αξιοποιηθεί η βοήθεια.Μόνο εάν παρθούν γενναίες και ανατρεπτικές αποφάσεις άμεσης εφαρμογής θα μπορέσουμε να κερδίσουμε μελλοντικά κάτι από τα δεινά που επήλθαν.Και αν αυτό δε συμβεί τότε θα ζήσουμε την ολοκλήρωση της καταστροφής.Τα λεφτά της βοήθειας κάποτε θα τελειώσουν και τότε θα είναι μονόδρομος η χρεοκοπία αφού δε θα υπάρχει εναλλακτική λύση.
 
Είναι η στιγμή που αλλάζουν όλα.Πρέπει να αλλάξουμε και εμείς.Πρέπει όμως να αλλάξουν νοοτροπία κυρίως αυτοί που μας κυβερνούν.Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης.Οι φθηνοί λαϊκισμοί, οι κορώνες,οι σπατάλες και το φαγοπότι πρέπει να τελειώσουν σήμερα.Και όποιος τα συνεχίσει να τιμωρηθεί σκληρά. Νομικά και πολιτικά.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε