Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Τίποτα δεν είναι όπως μας το “σέρβιραν”

Όσοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν μετά την απόφαση της 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες διαψεύδονται καθημερινά.

Όσοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν μετά την απόφαση της 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες διαψεύδονται καθημερινά. Αποδεικνύεται δυστυχώς αυτό που το NewsIt από την αρχή υποστήριξε ότι η απόφαση ούτε θετική είναι ούτε και άμεση επίπτωση για την ελληνική οικονομία θα έχει.

Χθες στην πρώτη προσπάθεια δανεισμού που έκανε η Ελλάδα εξασφάλισε επιτόκιο 5,9% για επταετή ομόλογα, ενώ πριν την απόφαση της Ε.Ε. είχε πάρει 6,3 για 10ετή. Δηλαδή δανειστήκαμε σχεδόν με το ίδιο επιτόκιο που δανειζόμασταν πριν την 25η Μαρτίου. Πιο ανησυχητικό ήταν το γεγονός ότι ζητήσαμε 5 δισ ευρώ και μας προσέφεραν 7 δισ, ενώ την προηγούμενη φορά ζητήσαμε 5 και μας προσέφεραν σχεδόν 16 δισ!

Και σήμερα το spread των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε κοντά στις 340 μονάδες επειδή ο πρόεδρος του ΔΝΤ δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα χρειαστεί τη βοήθεια που αποφάσισαν οι κοινοτικοί την προηγούμενη Πέμπτη, θα την λάβει με τους όρους που θέτει συνήθως το ταμείο και όχι με τους όρους της Ε.Ε. οπως υποστήριζαν κάποιοι μετά τη Σύνοδο Κορυφής για να ωραιοποιήσουν την πραγματικότητα. Δηλαδή μείωση μισθών και συντάξεων, απολύσεις κλπ.

Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Με το χθεσινό δανεισμό καλύψαμε τις ανάγκες του δημοσίου για τον Απρίλιο. Θα πρέπει όμως να ξαναδανειστούμε τον Μάιο, άλλα 11 δισ ευρώ! Τί θα γίνει τότε; Μήπως τελικά η αδυναμία των εταίρων μας να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο στήριξης με ευρωπαϊκούς πόρους της ελληνικής και κάθε άλλης κοινοτικής χώρας κινδυνεύει, πέρασε στις αγορές το τελείως αντίθετο μήνυμα από αυτό που νομίζουμε; Απέδειξε δηλαδή την αδυναμία της Ε.Ε. να διαχειριστεί το νόμισμά της;

Ήταν μία εκδοχή που πολλοί επικαλέστηκαν για να πείσουν τη Μέρκελ να αλλάξει στάση, αλλά δεν τα κατάφεραν. Εάν αποδειχθούν σωστοί, τότε η ελληνική οικονομία θα βρεθεί επί μακρόν στο φαύλο κύκλο των υψηλών επιτοκίων, οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες όπως ήδη κάποιοι προειδοποιούν και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει νέα σκληρότερα μέτρα.

Άρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής σχεδόν τίποτα δεν μοιάζει να άλλαξε, αν δεν έγινε και χειρότερο…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε