Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Το ταξίδι Μητσοτάκη στις Η.Π.Α.

Το ταξίδι Μητσοτάκη στις Η.Π.Α.

Όπως κάθε φορά έτσι και τώρα γίνεται πολύς λόγος και μεγάλη αντιπαράθεση για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στις Η.Π.Α..

Το τι πραγματικά έγινε θα το δείξει όπως πάντα ο χρόνος. Σε τέτοιου επιπέδου επαφές άμεσες είναι οι εντυπώσεις. Τα αποτελέσματα τα καταλαβαίνουμε πολύ αργότερα.

Το πιο σημαντικό που επεδίωξε η ελληνική πλευρά δεν είχε να κάνει με την οικονομία. Εκεί άλλωστε είχαμε τα θερμά λόγια του Αμερικανού προέδρου που βοηθούν, αλλά τελικά για τις επενδύσεις αποφασίζουν οι μάνατζερς των εταιριών και όχι ο Λευκός Οίκος.

Η μείζονα επιδίωξη της ελληνικής αποστολής ήταν να καταστήσει σαφές στον Αμερικανό πρόεδρο ότι αν ο Ερντογάν στείλει τουρκικό πλοίο για γεώτρηση νοτίως της Κρήτης, η Ελλάδα θα αντιδράσει με ΟΛΑ τα μέσα αφού η κίνηση αυτή θα αποτελεί παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.

Αυτό έχει ήδη καταστεί σαφέστατο στα υπόλοιπα κέντρα εξουσίας των Η.Π.Α.. Αλλά το να το ακούει ο ίδιος ο Τραμπ εξαντλεί πια την πίεση που μπορεί να ασκήσει η ελληνική πλευρά.

Οι περισσότεροι αποκόμισαν την εντύπωση ότι ο Τραμπ θα επιχειρήσει παρέμβαση προς τον φίλο του Ερντογάν. Ωστόσο τι είδους και προς ποια κατεύθυνση θα είναι αυτή η παρέμβαση ουδείς μπορεί να γνωρίζει.

Αν η κίνηση νοτίως της Κρήτης, που ο Τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει ότι θα κάνει εντός Ιανουαρίου, δε γίνει, τότε η επίσκεψη θα έχει επιτύχει το βασικό της στόχο.

Αν δούμε τα τουρκικά πλοία να επιχειρούν σε ελληνική ΑΟΖ τότε όλα θα είναι αλλιώς… και ο Τραμπ προφανώς θα έχει για μια ακόμη φορά στηρίξει τον καλό του φίλο και συνεταίρο, με τον οποίο μπορεί να…αλληλοβρίζονται και εγγράφως για τα «μάτια του κόσμου» αλλά πάντα τα βρίσκουν!

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις