Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Ξεσηκωμός των αράβων και οικονομική κρίση σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Κανείς δεν τις προέβλεψε – Κανείς δεν έχει σχέδιο για τη λύση

Κανείς δεν τις προέβλεψε – Κανείς δεν έχει σχέδιο για τη λύση

Η αμηχανία με την οποία αντιμετωπίζουν ευρωπαίοι αμερικανοί, άραβες και ρώσοι τις πολεμικές επιχειρήσεις που οι ίδιοι αποφάσισαν κατά του Καντάφι αποκαλύπτει πόσο αιφνιδιασμένοι, αμήχανοι και πελαγωμένοι είναι από το ντόμινο της εξέγερσης στον αραβικό κόσμο.

Όπως ακριβώς και με την παγκόσμια οικονομική κρίση οι αναλυτές, οι σύμβουλοι, οι παρατηρητές πράκτορες και τέλος πάντων όλοι όσοι θα έπρεπε να καταλάβουν ότι κάτι σοβαρό έρχεται, δεν πήραν χαμπάρι!

Και όπως συμβαίνει συνήθως το ένα λάθος φέρνει το άλλο. Δεν προέβλεψαν την κρίση στον αραβικό κόσμο και τώρα όχι μόνο δεν έχουν σχέδιο για να την αντιμετωπίσουν αλλά παλινωδούν με τρόπο κωμικοτραγικό έως και επικίνδυνο.

Και η περιοχή αυτή δε “σηκώνει” λανθασμένες κινήσεις, αφού αντλεί και διακινεί την κινητήρια δύναμη του πολιτισμού μας το πετρέλαιο. Κι αν γίνει και σε αυτή την περίπτωση ότι έγινε με την κρίση των τραπεζών και του ευρώ όπου ολόκληρες χώρες έφτασαν στα πρόθυρα της καταστροφής μάλλον πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ.

Ο Καντάφι είναι ένας δικτάτορας. Αργήσαμε να το καταλάβουμε αλλά έτσι είναι. Ομως αυτός ο δικτάτορας κατάφερε τα τελευταία χρόνια να γίνει συνομιλητής όλων των ευρωπαίων ηγετών. Και μετά να τους κάνει να εξαρτώνται από αυτόν. Το πετρέλαιο του τον κατέστησε εταίρο του Σαρκοζί, του Μπερλουσκόνι και πολλών άλλων. Όλη η νότια Ευρώπη αλλά και η Κίνα αγοράζουν το δικό του πετρέλαιο. Αν κλείσει η κάνουλα της Λιβύης κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Γι’ αυτό άλλωστε οι ευρωπαίοι έσπευσαν να τον βομβαρδίσουν πρώτοι. Θέλουν να τελειώνουν γρήγορα μαζί του για να μη διαταραχθεί η πετρελαϊκή αγορά.

Οι άραβες αρχικά συμφώνησαν με την επίθεση. Από χθες ο σύνδεσμός τους άλλαξε στάση αφού τα μέλη του θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο, δηλαδή τη στήριξη εξεγερμένων, ωθούν και άλλους λαούς σε ανατροπές βαθύπλουτών τυρρανικών καθεστώτων.

Οι αμερικανοί προχωρούν επιφυλακτικά. Δεν πέρνουν πετρέλαιο από τον Καντάφι. ‘Ομως δεν επιθυμούν τη διαταραξη των σχέσεων τους με τη Σ. Αραβία, που ηγείται του μουσουλμανικού κόσμου και τους πουλά πετρέλαιο. Επίσης δεν πολυ – θέλουν να δώσουν και άλλες λαβές σε ακραίους ισλαμιστές για τρομοκρατικά χτυπήματα στο έδαφος τους.

Οι ρώσοι θέλησαν να μείνουν ουδέτεροι για να μη διαταρράξουν τη σχέση τους με τη δύση.Ετσι για πρώτη φορά σχεδόν επίσημα άφησαν τους υπόλοιπους να βομβαρδίσουν. Τώρα αλλάζουν και αυτοί στάση και διαμαρτύρονται. ‘Ισως να είναι μέρος της τακτικής του “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”. Πάντως καθαρή θέση δεν έχουν.

Οι τούρκοι τα ίδια. Προχθές δέχθηκαν επισήμως αντιπροσώπους των εξεγερμένων και σήμερα ο Ερντογάν καταδικάζει τους βομβαρδισμούς.

Εν κατακλείδι, ο κόσμος αλλάζει και αυτοί που τον κυβερνούν εχουν επικίνδυνη άγνοια. Δεν προβλέπουν, δεν απορροφούν, δεν ανακουφίζουν. Λειτουργούν όπως παλιά. Με τις ξεπερασμένες συνταγές.

Αυτές που έφεραν λάθη τύπου Βιετνάμ, Αφγανιστάν ή LEHMAN BRO (η τράπεζα ακινήτων από την οποία ξεκίνησε η οικονομική κρίση).

Μόνο που τώρα πιά τέτοιες πρακτικές μπορεί να έχουν πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις.

Ο αραβικός κόσμος έδειξε το πως…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε