Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Υπουργός είστε κα Κατσέλη, όχι εκφωνήτρια…

Προεκλογικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν κάνει “σημαία” την ακρίβεια.

Προεκλογικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν κάνει “σημαία” την ακρίβεια. Κατηγορούσαν τη Νέα Δημοκρατία ότι προσέφερε την αγορά ως βορά στους κερδοσκόπους με αποτέλεσμα να οργιάζει η αισχροκέρδεια .Και υπόσχονταν πως όταν γίνουν κυβέρνηση θα έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τους την πάταξη της κερδοσκοπίας και την πτώση των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τότε αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος υποσχόταν σε τηλεοπτική συζήτηση που είχα συντονίσει, ότι οι τιμές των βασικών προιόντων διατροφής θα υποχωρήσουν κατά 20% μετά τους πρώτους δύο μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας,όλα αυτά έχουν ξεχαστεί ή για όποιους τα θυμούνται ηχούν σαν ανέκδοτο! Η ακρίβεια δεν έχει αναχαιτιστεί, οι κερδοσκόποι συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεκτοι και οι συναρμόδιοι υπουργοί ρίχνουν ο ένας τα βάρη στον άλλο. 

Δύο μέρες τώρα η υπουργός οικονομικών Λ. Κατσέλη προαναγγέλει ότι από τον Ιούλιο θα έρθει νέο κύμα ανατιμήσεων σχεδόν σε όλα τα προιόντα.  Το αποδίδει κυρίως στην αυξησή του ΦΠΑ,”καρφώνοντας” το συνάδελφο της Γ. Παπακωνσταντίνου. Παραδέχεται βέβαια ότι υπάρχει ελλιπής εποπτεία της αγοράς-αυτό εμπίπτει στις δικές της αρμοδιότητες-αλλά θεωρεί ότι αυτός δεν είναι ο πιο σημαντικός λόγος για την εκτίναξη των τιμών. 

Σε τέτοιες εποχές όταν ακούς αυτά τα επιχειρήματα θα πρέπει να έχεις πολύ υπομονή για να μην εκραγείς. 

Κατ’ αρχην η κ. Κατσέλη και η κυβέρνηση δημιουργούν ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης. Προαναγγέλουν τα δεινά ως Κασσάνδρες. Θέλουν να ξεχνούν όμως ότι κυβερνούν. Αρα είναι υπεύθυνοι για την αποτροπή τους. Ο υπουργός δεν προαναγγέλει με δακρυβρεχτό ύφος κατανόησης την ακρίβεια. Κάνει τα πάντα για να την αποτρέψει. 

Και βέβαια δεν αποτελεί δικαολογία για την κ. Κατσέλη η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά μάλλον επιβαρυντικό στοιχείο.Γιατί την αυξησή αυτή την προσυπέγραψε η υπουργός. Τη θεώρησε και εκείνη απαραίτητη λόγω οικονομικής κρίσης. Αρα δεν δικαιούται να την επικαλείται ως δικαιολογία. Αντίθετα,όφειλε εξαιτίας αυτής της αύξησης του φόρου να εντείνει τους ελεγχούς ώστε να μειώσει ,όπως υποσχόταν κάποτε, την κερδοσκοπία και έτσι να συγκρατηθούν οι τιμές. 

Γιατί δεν το κάνει; Πιθανώς η υπουργός να επικαλεστεί την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών. Μα για αυτή την ανυπαρξία στηλίτευε την κυβέρνηση της ΝΔ. Και έλεγε πριν 9 μήνες ότι έχει τον τρόπο να κάνει αποτελεσματικούς ελέγχους. Εξηγούσε ότι πρέπει να γίνει ενοποιήση των ελεγκτικών μηχανισμών που η τότε κυβέρνηση είχε πολυδιασπάσει, πρέπει να αυξηθούν τα πρόστιμα στους παραβάτες και να εφαρμοστούν οι ποινές που θα καταλογίζονται. 

Τι από όλα αυτά έχει κάνει σήμερα; Τι από όσα έβλεπε εύκολα πριν τις εκλογές και επέμενε ότι χρειάζεται για να υλοποιηθούν μόνο πολιτική βούληση έκανε πράξη; Η απάντηση είναι δυστυχώς τίποτα! Και τώρα η ζημία για τον πολίτη είναι διπλή. Γιατί από τη μιά η κυβέρνηση περικόπτει τους μισθούς και από την άλλη αυξάνει τους έμμεσους φόρους. Κάνει δηλαδή το διαθέσιμο εισόδημα λιγότερο. Αντί λοιπόν να έχει φροντίσει από πριν να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για αποτελεσματικούς ελέγχους ώστε να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, κάνει προαναγγελία των αυξήσεων ως απλή εκφωνήτρια. 

Επιτέλους κ. υπουργέ! Κυβερνήστε! Η θέση σας είναι καίρια. Περιμένουμε ακόμα τον αναπτυξιακό νόμο. Περιμένουμε τα μέτρα για την κερδοσκοπία. Ο καιρός περνά και το μόνο που κάνετε είναι να υπογράφετε τα σκληρά μέτρα που μετά επικαλείστε ως αιτία του κακού. 

Εσείς αλήθεια, είστε ευχαριστημένη από την αποτελεσματικότητα του έργου σας;

ΥΓ: Ίσως ο τόνος μου σήμερα να είναι οξύς. Ομως θα θυμάστε όλοι τη μάχη που έδινα με τους συνεργάτες μου για την ακρίβεια απο τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές. Θα θυμάστε και τις υποσχέσεις.
Νησάφι πιά…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε