Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

40 δισ δολάρια η αξία του κοιτάσματος της Κύπρου! Τα ελληνικά κοιτάσματα χαμένα στα συρτάρια της γραφειοκρατίας!

40 δισ δολάρια η αξία του κοιτάσματος της Κύπρου! Τα ελληνικά κοιτάσματα χαμένα στα συρτάρια της γραφειοκρατίας!

Ο ελάχιστος ελληνικός πλούτος ισοδύναμος με αυτόν της Κύπρου!
Ποιοι βάζουν εμπόδια στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ χάνονται στερώντας από τους Έλληνες την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου.
Οι συμβάσεις της EXXON MOBIL και της TOTAL, δεν έχουν φτάσει ακόμα ούτε στο ελεγκτικό συνέδριο για να περάσουν.

Τα χαρμόσυνα νέα που ήρθαν την Πέμπτη (28/02/2019) από την Κύπρο έβαλαν πολλούς να σκεφτούν τι γίνεται με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τις έρευνες στην χώρα μας. Ειδικά ακούγοντας σε αριθμούς τα κέρδη που θα αποκομίσει η Κύπρος από την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος αναρωτιέται κανείς τι φταίει και έχουμε μείνει στάσιμοι στον τομέα αυτόν.

Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, η υπολογιζόμενη αξία του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος-1» κυμαίνεται μεταξύ 30 δισ. και 40 δισ. δολαρίων. Το συγκεκριμένο κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή για τα επόμενα 200 χρόνια.  Μετά τα αποτελέσματα στον στόχο «Γλαύκος-1» η ποσότητα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ αυξάνεται περίπου στα 13 με 16 τρισ. κυβικά πόδια. Συγκεκριμένα στον στόχο «Αφροδίτη» (NOBLE-SHELL-DELEK) εντοπίστηκε κοίτασμα περίπου τεσσάρων περίπου τρις κυβικών ποδιών, στον στόχο «Καλυψώ» (ENI) επίσης ποσότητα 3 με 4 τρισ. κυβικά πόδια.

Κι ενώ η Κύπρος προχωράει στον τομέα αυτό, η Ελλάδα μένει στάσιμη. Μόνο απογοήτευση προκαλούν όσα αποκαλύπτει ο κ. Ηλίας Κονοφάγος. «Έρχονται και τα Ελληνικά κοιτάσματα, θα σας έλεγα ότι ο ελάχιστος Ελληνικός Πλούτος που έχουμε υπολογίσει είναι ισοδύναμος με αυτόν της Κύπρου. Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα είναι η γραφειοκρατία», είπε ακόμα.

Και συνεχίζει: «Θα πρέπει όλα τα κόμματα να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν την ελληνική γραφειοκρατία έτσι ώστε να αρχίσουν οι έρευνες. Οι συμβάσεις της EXXON MOBIL και της TOTAL, των γιγάντων αυτών, δεν έχουν φτάσει ακόμα ούτε στο ελεγκτικό συνέδριο για να περάσουν».

Κοσμογονία όταν ενωθούν τα κοιτάσματα Ελλάδας και Κύπρου με αγωγούς

Τέλος, ο κ. Κονοφάγος περιγράφει τι ακριβώς θα συμβεί αν παταχθεί η γραφειοκρατία: «Όλα αυτά καθυστερούν δραματικά τις ενέργειες μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, γιατί όταν θα βρούμε και στην Ελλάδα φυσικό αέριο τότε τα κοιτάσματα Κύπρου και Ελλάδας θα ενωθούν με αγωγούς για να γίνει συνεκμετάλλευση και να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη. Αυτό θα αλλάξει δραματικά όλο τον Ελληνισμό. Αρκεί να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ντόπια γραφειοκρατία».

Ακούστε τον κ. Ηλία Κονοφάγο

Ο κ. Ηλίας Κονοφάγος, είναι μέλος της επιτροπής ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών – Διδάκτωρ του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου –  Πρώην γενικός διευθυντής έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα ΕΛΠΕ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις