Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Aργεντινή: Επιμένει ο Μιλέι στην εργασιακή μεταρρύθμιση παρά το δικαστικό «φρένο»

Aργεντινή: Επιμένει ο Μιλέι στην εργασιακή μεταρρύθμιση παρά το δικαστικό «φρένο»
Φωτογραφία: Reuters

Ο φιλελεύθερος ηγέτης της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι (και ενώ ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ) επέμεινε, την επαύριο του δικαστικού «φρένου» στην εργασιακή μεταρρύθμιση που επιχειρεί να φέρει ότι τα μέλη της κυβέρνησης εργάζονται «χέρι με χέρι» για να βγει η χώρα από την κρίση και δήλωσε βέβαιος ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνησή του (σ.σ. μαζί και η εργασιακή μεταρρύθμιση) μπορούν να εφαρμοστούν.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι μίλησε σήμερα (04.01.24) πριν εισέλθει στην καθημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που διευθύνει στο προεδρικό μέγαρο της Casa Rosada και αναφέρθηκε στις ισχυρές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνησή του, η οποία ανέλαβε την εξουσία πριν από λιγότερο από ένα μήνα, σύμφωνα με την αργεντίνικη εφημερίδα La Nacion.

Αισιοδοξεί μάλιστα ότι οι πρωτοβουλίες του θα μπορούσαν να προχωρήσουν παρά την απόφαση του Εργατικού Επιμελητηρίου, το οποίο ανέστειλε προς το παρόν την εφαρμογή του κεφαλαίου του διατάγματος που συνδέεται με την εργασιακή μεταρρύθμιση, κατόπιν ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η CGT.

«Οι αγώνες διαρκούν 90 λεπτά, δεν τελειώνουν πριν από το τελικό σφύριγμα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα προχωρήσει», δήλωσε ο πρόεδρος σε σύντομο διάλογο στο Radio Delta, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη δικαστική απόφαση κατά του «επειγοντος»  διατάγματος την οποία χαιρέτισαν το κεντρικό συνδικάτο των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα είναι πιθανή απόρριψη στο Κογκρέσο του νομοσχεδίου «omnibus», το οποίο ψηφίστηκε με περισσότερα από 600 άρθρα και το οποίο δεν έχει ακόμη αρχίσει να εξετάζεται.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος δήλωσε ότι εργάζεται «σκληρά» για να αποφύγει την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα και διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια αυτής της περιόδου «θα αξίζει τον κόπο».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι έχει «επίγνωση» του πόνου των ανθρώπων που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ή που επηρεάζονται από τα πρώτα μέτρα προσαρμογής που έλαβε, αλλά δήλωσε: «Το να μην κάνουμε τίποτα και να συνεχίσουμε το ίδιο πράγμα θα ήταν απείρως χειρότερο». Είπε ότι δεν ήθελε μια Αργεντινή με 98% φτωχούς και τους μισούς άπορους, και εν όψει αυτού επέμεινε: «Εργαζόμαστε σκληρά για να αποφύγουμε την κρίση και τα καταφέρνουμε».

Στο μεταξύ, και αφού διαβεβαίωσε σε ένα μήνυμα στο τέλος του έτους ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα δεκαπλασιαστεί μόνο σε 45 χρόνια και ότι η Αργεντινή θα μπορέσει τότε να φτάσει σε επίπεδα «παρόμοια με εκείνα της Ιρλανδίας», ο Μιλέι προσπάθησε να αυξήσει τις προσδοκίες και δήλωσε σήμερα ότι στις «διαδικασίες σύγκλισης» τα δύο τρίτα των βελτιώσεων συμβαίνουν στο πρώτο τρίτο.

Εν τω μεταξύ, και αφού διαβεβαίωσε σε ένα μήνυμα στο τέλος του έτους ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα δεκαπλασιαστεί μόνο σε 45 χρόνια και ότι η Αργεντινή θα μπορέσει τότε να φτάσει σε επίπεδα «παρόμοια με εκείνα της Ιρλανδίας».

«Θα δείτε τις συνέπειες σε 15 χρόνια. Τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα ζήσουν θαυμάσια», είπε, ενώ επικύρωσε την κατεύθυνση της κυβέρνησής του: «Το να στοχεύουμε σε ένα κατά κεφαλήν εισόδημα δέκα φορές υψηλότερο είναι ένας καλός στόχος, το να είμαστε μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο είναι ένας καλός στόχος. Τα εμπειρικά στοιχεία υπάρχουν, πρέπει να φορέσετε το μακρύ παντελόνι σας και να πάρετε την απόφαση να το κάνετε».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις