Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Aργεντινή: Κρίσιμη εβδομάδα για την αποφυγή χρεοκοπίας – Ποια είναι τα τρία «καυτά» μέτωπα

Aργεντινή: Κρίσιμη εβδομάδα για την αποφυγή χρεοκοπίας – Ποια είναι τα τρία «καυτά» μέτωπα

Τα τελευταία χρόνια, κάθε υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του έχει ορισμένες διαδικασίες που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υποχρεωτικές: ορκίζεται, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, διορίζει τους υπαλλήλους του, φτάνει στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια διαπραγματεύεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ή με τους κατόχους ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας, σχολιάζει η αργεντίνικη εφημερίδα La Nacion.

Αυτή η ιεροτελεστία για τον υπουργό Οικονομικών Λουίς Καπούτο αρχίζει τις επόμενες ώρες, όταν θα επισημοποιηθεί η συνάντηση με τους εκπροσώπους του πολυμερούς οργανισμού, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων. Και όπως συμβαίνει πάντα, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τείνουν να επαναλαμβάνονται.

Ωστόσο, δύο σημεία κέρδισαν χώρο στην ημερήσια διάταξη αυτή τη φορά:

  • Το πρώτο, το λεγόμενο εμπορικό χρέος, ή πιο απλά, τα δολάρια που οφείλει η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής στους εξαγωγείς για να πληρώσει τις αγορές που έγιναν στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα.
  • Το άλλο είναι η δίκη για την απαλλοτρίωση της αργεντινικης πετρελαίκής εταιρείας – YPF, – όπου καταδικάζεται η Αργεντινή και όχι η πετρελαϊκή εταιρεία. Αν και το ύψος της ποινής δεν είναι ακόμη γνωστό, εκτιμάται ότι το ποσό θα ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. Σαν να μην έφταναν αυτά, αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθεί και ο δείκτης πληθωρισμού για τον Δεκέμβριο.

Επισήμως, η αποστολή του ΔΝΤ με επικεφαλής τους οικονομολόγους Λουίς Κουμπένου (Luis Cubeddu) και (Ashvin Ahuja) θα συναντηθεί με τον Αργεντίνο ΥΠΟΙΚ, Caputo και τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Νικόλας Πόσε (Nicolás Posse), τις πρώτες ώρες της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ επέστρεψαν στην Αργεντινή στο πλαίσιο της συμφωνίας διευρυμένων διευκολύνσεων που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μαρτίν Γκουζμάν και επαναδιαπραγματεύτηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του Σέρτζιο Μάσα στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών.

  • Στην επιστολή αυτή, την οποία η κυβέρνηση δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως “έκπτωτη συμφωνία”, υπάρχει ένα σημείο που ο Caputo και ο πρόεδρος της Banco Nación, Σαντιάγο Μπαουσίλι (Santiago Bausili), έχουν επισημάνει: την προσπάθεια να ξεμπλοκαριστούν οι εκταμιεύσεις των 3,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που παρέμεναν σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η προηγούμενη οικονομική διοίκηση απέτυχε να επιτύχει όλους τους στόχους για τους οποίους είχε δεσμευτεί. Αυτό σήμαινε ότι η έβδομη αναθεώρηση της διευρυμένης συμφωνίας διευκολύνσεων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ωστόσο, η εβδομάδα κατά την οποία ξεκινά η προσπάθεια να αποκτήσει κανείς αυτό το εκκρεμές πακέτο δολαρίων δεν είναι η καλύτερη. Την περασμένη Πέμπτη (04.01.24), η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει την αγορά για τα οφέλη του προγράμματος Bono para la Reconstrucción de una Argentina Libre (Bopreal), δηλαδή του προγραμμάτος των ομολόγων “ανασυγκρότησης”. Το ομόλογο, το οποίο σχεδιάστηκε για να καλύψει τις υποχρεώσεις που είχε συνάψει η κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες με τους εισαγωγείς, πέτυχε μόλις 7,6% εγγραφή στη δεύτερη δημοπρασία. Επίσης, σημείωσε χαμηλότερο αριθμό από τον πρώτο, ο οποίος, λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε σημειώσει τοποθέτηση γύρω στο 9%.

Το εργαλείο έχει δύο συγκεκριμένους σκοπούς, οι οποίοι αποτελούσαν μέρος του σχεδίου σταθεροποίησης που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση για να το παρουσιάσει στο ΔΝΤ. Αφενός, να “ημερολογιοποιήσει”, όπως χρησιμοποίησε τον όρο ένας διαπραγματευτής από το επιτελείο του Καπούτο, ένα κληρονομικό χρέος που τελικά επρόκειτο να αναδιαρθρωθεί σε 4 έτη. Αφετέρου, να το χρησιμοποιήσει ως μαζική απορρόφηση πέσος που κατείχαν εταιρείες έτοιμες να δολαριοποιηθούν.

“Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει και μια άλλη εξήγηση που πρέπει να δοθεί. Δεν είναι το ίδιο πράγμα να παρουσιάζεις μαζικούς αριθμούς αποδοχής και ένα πρόγραμμα έκδοσης χρέους που γίνεται αποδεκτό από την αγορά με το να παρουσιάζεις πενιχρούς αριθμούς. Δεν είναι σοβαρό, αλλά πρέπει να εξηγηθεί λίγο περισσότερο”, δήλωσε άνθρωπος που γνωρίζει αυτές τις συναντήσεις. Είναι σαφές ότι το θέμα έχει διαρρεύσει σε μεγάλο βαθμό: το ποσό αυτού του εμπορικού χρέους, τουλάχιστον, ανέρχεται σε 31 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι λογικό το ΔΝΤ να ρωτήσει γι’ αυτό.

Κρίσιμες ώρες στην υπόθεση της YPF

Το άλλο θέμα είναι η YPF, ένας λογαριασμός που προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί αλλά θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα απρόβλεπτο ποσό της τάξης των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτές τις ημέρες των συναντήσεων μεταξύ των αξιωματούχων της Αργεντινής και των απεσταλμένων του ΔΝΤ, θα υπάρξουν σημαντικές ειδήσεις. Μεθαύριο (09.01.24) λήγει η προθεσμία για το κράτος, που έχει καταδικαστεί στη διαδικασία, να παρουσιάσει εγγυήσεις για να αποφύγει ότι την Πέμπτη (11.01.24), το ΔΝΤ το οποίο διαχειρίζεται τη δίκη, θα λάβει το πράσινο φως για να ξεκινήσει τα εμπάργκο.

“Είναι αδύνατο να παρουσιάσουμε τέτοιες εγγυήσεις, καθώς η Αργεντινή δεν τις διαθέτει ακόμη και με όλα τα ρευστά αποθεματικά της από την Κεντρική Τράπεζα. Η επιλογή της παράδοσης των μετοχών της YPF ως ένα είδος εγγύησης είναι αδύνατη, δεδομένου ότι ο νόμος περί εθνικοποίησης εμποδίζει τη διάθεση των μετοχών. Με τον νόμο omnibus θα ήταν δυνατό, αλλά αυτό είναι αφηρημένο, δεδομένου ότι η προθεσμία λήγει την Τετάρτη (10.01.24)”, δήλωσε δικηγόρος που έχει πρόσβαση σε αυτόν τον φάκελο, τον σημαντικότερο που έχει η Εισαγγελία του Υπουργείου Οικονομικών, την οποία διευθύνει ο Ροντόλφο Μπάρα (Rodolfo Barra).

Χωρίς πιθανές εγγυήσεις, το μόνο που απομένει είναι μια παράταση της τελευταίας στιγμής, αν και υπάρχει η ελπίδα ότι η δικαστής της Νέας Υόρκης, Λορέτα Πρέσκα, θα συμφωνήσει με το αίτημα των δικηγόρων της χώρας.

Μάλιστα, έχει ήδη απορρίψει αίτημα για αναβολή της προθεσμίας αυτής με την αιτιολογία ότι η νέα διοίκηση έπρεπε να εξοικειωθεί με τον φάκελο. “Αν η δίκη αυτή είναι τόσο κρίσιμη όσο την εκπροσωπεί η Δημοκρατία, θα περίμενε κανείς ότι η νέα κυβέρνηση θα της έδινε άμεση προσοχή”, έγραψε στην απόρριψη του αιτήματος.

Στο Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι η δίκη για την απαλλοτρίωση της πετρελαϊκής εταιρείας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το φάντασμα των holduots, των ομολογιούχων που δεν μπήκαν στο swap, που επί χρόνια δεν επιβράδυναν την ορμή τους για είσπραξη και που προσπαθούσαν συνεχώς να παραλύσουν κάθε εκταμίευση προς την Αργεντινή και μάλιστα ακινητοποίησαν την Fragata Libertad, θα επιστρέψει. Ούτε το Ταμείο ούτε η κυβέρνηση θέλουν να το επαναλάβουν αυτό. Αλλά κανείς δεν ξέρει πώς να το αποφύγει, καταλήγει η La Nacion.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις