Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Bloomberg για Scope Ratings: «Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας»

Bloomberg για Scope Ratings: «Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας»

Στην αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας».

Η απόφαση της Παρασκευής ακολουθεί την ηχηρή επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε για υγιή δημοσιονομικά και συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, επισημαίνει το Bloomberg.

«Η σταθερή πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του υψηλού πληθωρισμού, της άνω των δυνατοτήτων πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης, του χαμηλού μέσου κόστους επιτοκίου του επικρατούντος χαρτοφυλακίου χρέους και της επίτευξης πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων» είναι μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν στην αναβάθμιση, αναφέρει η Scope σε ανακοίνωσή της που αναβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο σε BBB- από BB+.

Αναφέρθηκε επίσης στη «διαρκή ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε ότι «οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν υπό αμφισβήτηση», κυρίως λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.

Η αναβάθμιση αναμενόταν ευρέως από τους επενδυτές, οι οποίοι αγόραζαν τα ομόλογα της χώρας σε χαμηλότερες αποδόσεις από εκείνες των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, όπως η Ιταλία, καθιστώντας τα ως τα πιο αποδοτικά ομόλογα της ευρωζώνης φέτος.

Έρχονται και νέες αναβαθμίσεις

Οι αξιολογήσεις της Scope δεν αναγνωρίζονται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – πράγμα που σημαίνει ότι δεν δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση. Αλλά η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς η ΕΚΤ επανεξετάζει την επιλεξιμότητα της Scope.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι και άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Scope τους επόμενους μήνες, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στοχεύει σε αναβαθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους, τονίζει το Bloomberg. Πριν από την ανακοίνωση της Παρασκευής, ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information απετέλεσε τον πρώτο οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτικό επίπεδο.

Η DBRS Morningstar νωρίτερα την Παρασκευή υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι μιας αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας, λέγοντας ότι εστιάζει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και στη δέσμευση της χώρας για δημοσιονομική εξυγίανση.

Με την ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης και την περικοπή του λόγου του χρέους προς την οικονομική παραγωγή κάτω από το 140% έως το 2027 από το υψηλό 206% το 2020, οι επενδυτές είχαν ήδη συσσωρευτεί στα ελληνικά ομόλογα.

Τεράστια οφέλη

Τα οφέλη από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας θα είναι τεράστια και δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Άλλες δεσμεύσεις της πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης, περιλαμβάνουν τη μείωση της ανεργίας στο 8%, την ενίσχυση των εξαγωγών στο 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και την επιστροφή σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 2%-2,5% του ΑΕΠ ετησίως.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν περιορίσει σημαντικά τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν ενισχύσει ουσιαστικά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παράλληλα με τις πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενισχύουν την ανάκαμψη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Scope.

Οι ημερομηνίες σταθμοί για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

8 Σεπτεμβρίου: Αξιολόγηση από τον οίκο DBRS Morningstar
15 Σεπτεμβρίου: Αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s
20 Οκτωβρίου: Αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poors
1 Δεκεμβρίου: Αξιολόγηση από τον οίκο Fitch

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις