Brexit: Τι αλλάζει στις οικονομικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου

Μια νέα μετά-Brexit εποχή ανοίγεται στις σχέσεις των δύο πλευρών, αλλάζοντας ό,τι γνωρίζαμε για πολλά χρόνια, καθώς την Παραμονή των Χριστουγέννων ανακοινώθηκε η ιστορική συμφωνία διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μερικοί τομείς της οικονομίας που επηρεάστηκαν είναι οι εξής:

Εμπόριο

Διασφαλίζεται ότι για τις εμπορικές συναλλαγές δεν θα υπάρχουν δασμοί ή ποσοστώσεις στις εισαγωγές ή εξαγωγές, αλλά μια σειρά νέων συνοριακών κανονισμών «για όλα τα αγαθά που συμμορφώνονται με τους κανόνες καταγωγής».

Με την προσέγγιση αυτή αποφεύγεται η διάσπαση στις αλυσίδες παραγωγής, που θα προκαλούσε πολλά προβλήματα σε αρκετούς τομείς, (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία).

Βέβαια, θα υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα πράγμα που συνεπάγεται υψηλότερο κόστος. Ειδικά οι έλεγχοι στις εισαγωγές τροφίμων και ζωικών ειδών θα είναι πιο αυστηροί.

Ανταγωνισμός

Τα δύο μέρη δεσμεύονται να τηρήσουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού, διατηρώντας τα υψηλά επίπεδα προστασίας σε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων η τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, η φορολογική διαφάνεια και οι κρατικές επιδοτήσεις.

Προβλέπεται όμως η δυνατότητα λήψης διορθωτικών μέτρων (π.χ. επιβολή τελωνειακών δασμών) αν μία από τις δύο πλευρές δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις αυτές.

Μεταφορές

Εξασφαλίζεται η αεροπορική, οδική και σιδηροδρομική σύνδεση των βρετανικών νησιών με την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά με μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματά που απολάμβανε το Η.Β. όταν ήταν μέλος της ενιαίας αγοράς. Οι βρετανικές αεροπορικές θα έχουν ευρεία πρόσβαση για δρομολόγια προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, δεν θα έχουν όμως τη δυνατότητα να συνδέουν προορισμούς εντός της Ε..Ε.

Το Η.Β. θα χρειασθεί διμερείς συμφωνίες με τις χώρες-μέλη της ΕΕ για να αρχίσει τη μεταφορά εμπορευμάτων εκτός της Ε.Ε., (πχ προς ΗΠΑ, μέσω ΗΒ και αντίστροφα).

Για τους Βρετανούς αυτοκινητιστές θα ισχύουν περιορισμοί ως προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς που μπορούν να διασχίσουν για τη μεταφορά των εμπορευμάτων. Το ίδιο ισχύει και τους Ευρωπαίους αυτοκινητιστές στη Βρετανία.

Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι να μην υπονομευθούν τα δικαιώματα των επιβατών, των εργαζομένων αλλά και η ασφάλεια των μεταφορών.

Ταξίδια – Εργασία

Οι πολίτες του Η.Β. θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την περιοχή Schengen χωρίς Visa για 90 ημέρες.

Δημιουργείται νέος μηχανισμός για την αναγκαία υγειονομική κάλυψη των ταξιδιωτών. Για την εργασία και διαμονή σε άλλες χώρες θα χρειάζονται άδειες από τις εθνικές αρχές. Τα επαγγελματικά προσόντα που είχαν αποκτηθεί στο Η.Β., από δικηγόρους και λογιστές, δεν θα αναγνωρίζονται στην Ε.Ε. και το αντίθετο.

Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες

Η δυνατότητα των χρηματοοικονομικών εταιριών να λειτουργούν στην αγορά εξαρτάται από το εάν θα έχουν εξασφαλίσει ειδικό καθεστώς. Θα επιτρέπεται όμως η πρόσβαση των πολιτών σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκατέρωθεν.

Η συμφωνία έχει επίσης προβλέψεις για πολλούς άλλους τομείς όπως την αλιεία, τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, την δικαστική συνεργασία, τη μεταβίβαση δεδομένων, κ.α.

Η συνεργασία σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα δεν καλύπτεται από τη συμφωνία, γιατί το Η.Β. δεν ήθελε να διαπραγματευτεί αυτά τα ζητήματα.

Εάν κάποια πλευρά δεν τηρήσει τη συμφωνία, θα αναλάβει να εξετάσει το πρόβλημα ένας μηχανισμός επίλυσης διαφορών, όπως γίνεται στις περισσότερες εμπορικές συμφωνίες, χωρίς το Δικαστήριο της Ε.Ε. να έχει δικαίωμα παρέμβασης σε αυτή τη διαδικασία.

Η συμφωνία προβλέπει πως για όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω θα υπάρχει λεπτομερής ρύθμιση στις λεπτομέρειες εφαρμογής τους επόμενους μήνες ή και χρόνια.

Στο πλαίσιο συμφωνίας που επετεύχθη η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην εσωτερική αγορά και τελωνειακή ένωση της Ε.Ε.

 

*Γιάννης Κλεώπας, Διευθύνων Σύμβουλος της Kleopas Alliott Business Consultants

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Καινοτόμες υπηρεσίες και επενδύσεις εκσυγχρονισμού από την Ολυμπία Οδό

Καινοτόμες υπηρεσίες και επενδύσεις εκσυγχρονισμού από την Ολυμπία Οδό

Η χιλιομετρική χρέωση στα διόδια και οι πομποδέκτες Olympia Pass αποτελούν μερικές μόνο από τις καινοτομίες που εισήγαγε στο εθνικό οδικό δίκτυο η Ολυμπία Οδός ΑΕ, φέρνοντας την ... Διαβάστε περισσότερα
Ο κορονοϊος φέρνει μείωση ΕΝΦΙΑ, πάγωμα τεκμηρίων και χαλάρωση του μέτρου των e-αποδείξεων

Ο κορονοϊος φέρνει μείωση ΕΝΦΙΑ, πάγωμα τεκμηρίων και χαλάρωση του μέτρου των e-αποδείξεων

Επιπλέον ανάσες στην οικονομία και τους φορολογούμενους, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά ... Διαβάστε περισσότερα
Η επιχειρηματικότητα στα Πανεπιστήμια με «άρωμα» Ολλανδίας

Η επιχειρηματικότητα στα Πανεπιστήμια με «άρωμα» Ολλανδίας

Συνεργασία με την Πρεσβεία της Ολλανδίας και το Orange Grove πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, εισάγοντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην ανώτατη εκπαίδευση  ... Διαβάστε περισσότερα
Χαμηλά ο δείκτης θετικότητας αλλά μαύρα σύννεφα για το εμπόριο

Χαμηλά ο δείκτης θετικότητας αλλά μαύρα σύννεφα για το εμπόριο

Η αύξηση των κρουσμάτων και η “προβληματική” Αττική, φαίνεται πως χτυπάνε “καμπανάκι” στους επιστήμονες και αλλάζουν τα σχέδια για το “άνοιγμα” στο εμπόριο. Σήμερα Τετάρτη, ... Διαβάστε περισσότερα
Αντλήθηκαν 3,5 δισ. από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου – Ψήφο εμπιστοσύνης την χαρακτηρίζει ο Σταϊκούρας

Αντλήθηκαν 3,5 δισ. από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου – Ψήφο εμπιστοσύνης την χαρακτηρίζει ο Σταϊκούρας

Πραγματική «παρέλαση επενδυτών» στη σημερινή έκδοση 10ετούς ομολόγου. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 32 δισ.  ευρώ, ενώ τελικά αντλήθηκαν 3,5 δισ. με επιτόκιο 0,8%, που αποτελεί ιστορικό ... Διαβάστε περισσότερα
Κι όμως: Άνοιξαν περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που έκλεισαν στο τέλος του 2020

Κι όμως: Άνοιξαν περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που έκλεισαν στο τέλος του 2020

Θετικό είναι το ισοζύγιο ίδρυσης νέων επιχειρήσεων σε σχέση με αυτές που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους το τελευταίο τρίμηνο του 2020… Κι αυτό, ... Διαβάστε περισσότερα
Μασούτης: Πήρε το Χρυσό

Μασούτης: Πήρε το Χρυσό

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αυτή την ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε, λόγω της πανδημίας, η τεχνολογία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη τόσο της κοινωνίας  όσο και  ... Διαβάστε περισσότερα
Προσφορές ρεκόρ στο 10ετές ξεπέρασαν τα 25 δισ. – Αντλεί 3 δισ. το δημόσιο

Προσφορές ρεκόρ στο 10ετές ξεπέρασαν τα 25 δισ. – Αντλεί 3 δισ. το δημόσιο

Με άνευ προηγουμένου επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (27.01.2021) η έκδοση του 10ετούς ομολόγου. «Τσιμπημένο» το επιτόκιο αλλά με… ρεκόρ. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα ... Διαβάστε περισσότερα