Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Credit Suisse: Θετικά αντιδρούν οι αγορές – Πότε μπορεί να επιφέρει τριγμούς στην Ελλάδα

Credit Suisse: Θετικά αντιδρούν οι αγορές – Πότε μπορεί να επιφέρει τριγμούς στην Ελλάδα

Μικρή ανάσα στις αγορές, τουλάχιστον στην έναρξη της συνεδρίασης για τις διεθνείς αγορές, μετά το χθεσινό σοκ που προκάλεσε η Credit Suisse. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα επικρατεί σχετική ηρεμία, με το Χρηματιστήριο να αντιδρά θετικά.

Μέχρι στιγμής και με βάση τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους Έλληνες καταθέτες και ομολογιούχους, αφού οι τράπεζες, αφενός είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες και αφετέρου δεν έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, προϊόντα από την Ελβετική τράπεζα.

Ωστόσο πιθανή γενίκευση της κρίσης, που επί του παρόντος δεν διαφαίνεται, και άρση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, δεν αποκλείεται να φέρει τριγμούς και στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αναπόφευκτα υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

«Άλμα» 30% της μετοχής της Credit Suisse μετά τη χθεσινή ελεύθερη πτώση

Εκείνο που φαντάζει καθησυχαστικό, πέρα από τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών και τραπεζικών αξιωματούχων, είναι και το γεγονός ότι το πρόβλημα με την δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Ελβετίας, δεν είναι σημερινό, αλλά πάει πίσω τουλάχιστον 6 με 7 μήνες, σε ότι αφορά την έντασή του και κάποια χρόνια σε ότι αφορά τα πρώτα δείγματα.

Ως εκ τούτου οι ελληνικές τράπεζες είχαν τον χρόνο να προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις, εφόσον είχαν εκτεθεί σε κίνδυνο.

Σήμερα στην Ευρώπη τα μεγάλα Χρηματιστήρια άνοιξαν με κέρδη. Ο Dax στην Φρανκφούρτη κερδίσει 130 μονάδες (0,86%), ο FTSE στο Λονδίνο 63 μονάδες (0,86%) και ο CAC στο Παρίσι 68 μονάδες (1%).

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 1,39% με τις τράπεζες να κερδίζουν 2,83%. Επίσης ενισχύεται και το ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 0,38%, ενώ και το πετρέλαιο (Brent) είναι σε άνοδο κατά 1%.

Η μετοχή της Credit Suisse μετά την πρόθεση στήριξης με ρευστότητα 50 δις φράγκα από τις Αρχές της Ελβετίας σημειώνει άνοδο έως 40%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις