Τετάρτη, 17 Απρ.
19oC Αθήνα

Eurogroup – Ντόνοχιου: Η Ελλάδα αξίζει την επενδυτική βαθμίδα, η καλή δουλειά πρέπει να συνεχιστεί

Eurogroup – Ντόνοχιου: Η Ελλάδα αξίζει την επενδυτική βαθμίδα, η καλή δουλειά πρέπει να συνεχιστεί
Reuters

Ο νεοεκλεγείς για δεύτερη φορά πρόεδρος του Eurogroup, Πάσκαλ Ντόνοχιου, δήλωσε πεπεισμένος για την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τις αξιολογήσεις που αξίζουν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερθείς στην ομόφωνη απόφαση της 5ης Δεκεμβρίου στο Eurogroup για τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος και για την υποστήριξη της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν, ο 48χρονος Ιρλανδός Πάσκαλ Ντόνοχιου υπογράμμισε πως είναι απόδειξη της δουλειάς που έχει γίνει και της εμπιστοσύνης που έχουμε για το μέλλον. «Επομένως, η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά αυτό συμβαίνει», διαμήνυσε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, «οι οποίες έχουν προσδώσει τόσο μεγάλη βελτίωση στις επιδόσεις της οικονομίας τα τελευταία χρόνια».

Ερωτηθείς για την ανάκτηση από την Ελλάδα της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, ο Πάσκαλ Ντόνοχιου δήλωσε πεπεισμένος για την ικανότητα του ελληνικού χρέους να επιτύχει τις αξιολογήσεις που αξίζουν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, τόνισε πως με την απόφαση που έλαβε το Eurogroup, θα συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, και δήλωσε πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνεχιστεί και θα έρθουν ακόμα καλύτερες μέρες.

Eurogroup: Ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού

Σε ερώτηση για τις ελληνικές δημοσιονομικές προοπτικές, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη στην ΕΕ, ο 48χρονος Ιρλανδός Πάσκαλ Ντόνοχιου δήλωσε απολύτως βέβαιος για την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διαχειριστεί τα υψηλά επίπεδα χρέους που έχει σήμερα. «Και ο λόγος γι’ αυτό είναι η αξιοπιστία των δημοσιονομικών της σχεδίων τα τελευταία χρόνια, η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τις δανειακές της ανάγκες, που μειώθηκαν τελικά, ενώ η ανάπτυξη ενισχύθηκε. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό το επίπεδο χρέους μπορεί να είναι διαχειρίσιμο» ανέφερε επιπροσθέτως.

Περαιτέρω, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας αναγνώρισε την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού. «Αλλά αντιμετωπίζουμε σειρά απαιτητικών διεκδικήσεων και αναγκών σε όλο το 2022, ιδίως επειδή το μέγεθος του ενεργειακού σοκ ήταν τόσο μεγάλο, που αποτέλεσε όχι μόνο σοκ στο εισόδημα, αλλά και στην απασχόληση» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό που το Eurogroup αναγνώρισε και συμφώνησε τη Δευτέρα σε μια πολύ, πολύ μακροσκελή δήλωση είναι ότι αναγνωρίσαμε ότι στο ισοζύγιο, αν κοιτάξετε τη δημοσιονομική πολιτική εντός της Ευρωζώνης το 2022, ήταν σε επέκταση και αναγνωρίσαμε και δεσμευτήκαμε σε μια ουδέτερη δημοσιονομική κατάσταση για το επόμενο έτος».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις