Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Eurostat: Καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ελλάδα παρά την μικρή αποκλιμάκωση – Στο 3,2% ο πληθωρισμός στο 2,8% στην Ευρωζώνη 

Eurostat: Καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ελλάδα παρά την μικρή αποκλιμάκωση – Στο 3,2% ο πληθωρισμός στο 2,8% στην Ευρωζώνη 

Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα, παρά την μικρή υποχώρηση του ρυθμού, με την Ελλάδα να κάνει πρωταθλητισμό στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο. Συγκεκριμένα ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο επιβραδύνθηκε στο 3,2% από 3,7% τον Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός παρουσίασε ήπια επιβράδυνση και και διαμορφώθηκε στο 2,8% από 2,9% τον Δεκέμβριο.

Τοπ μεγάλο πρόβλημα παραμένει για τον χώρα ο πληθωρισμός των τροφίμων, αφού παρά την μείωση το 7,1% από 7,6% τον Δεκέμβριο το ποσοστό είναι πολύ υψηλό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα μειώθηκαν τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση κατά 6,4% έναντι μείωσης 4% τον Δεκέμβριο.

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,3%, λιγότερο από τον Δεκέμβριο (3,6%), με αποτέλεσμα να μειωθεί ο δομικός πληθωρισμός στο 3,1% από 3,3%.

Ήπια επιβράδυνση καταγράφηκε και σε επίπεδο δομικού πληθωρισμού στην Ελλάδα, καθώς από τον ρυθμό 3,3% τον Δεκέμβριο «έπεσε» στο 3,1%.

Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, ήταν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν καταγράψει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (5,7%, έναντι 6,1% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (4,0%, σταθερό σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,0%, έναντι 2,5% τον Δεκέμβριο) και η ενέργεια (-6,3%, έναντι -6,7% τον Δεκέμβριο).

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη υποχώρηση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές το 2024. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας. Τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,8%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα βουτήξει στο 3,2%.

Τέλος περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις