Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

FT: Οι επενδυτές προειδοποιούν τις κυβερνήσεις για τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους

FT: Οι επενδυτές προειδοποιούν τις κυβερνήσεις για τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους

Οι επενδυτές προειδοποιούν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τα «αδικαιολόγητα» επίπεδα δημόσιου χρέους, λέγοντας ότι οι υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις δανεισμού κινδυνεύουν να προκαλέσουν αντιδράσεις στην αγορά ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η έκδοση κρατικού χρέους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ το επόμενο έτος, με εξαίρεση τα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού. Οι αναδυόμενες αγορές πρόκειται να προστεθούν στον κατακλυσμό των πωλήσεων ομολόγων, αφού το δημόσιο χρέος σκαρφάλωσε στο ιστορικό υψηλό του 68,2% του ΑΕΠ πέρυσι, σύμφωνα με το Institute of International Finance.

Τα ελλείμματα είναι «εκτός ελέγχου και η πραγματική ιστορία είναι ότι δεν υπάρχει μηχανισμός για να τεθούν υπό έλεγχο», δήλωσε ο Τζιμ Σιελίνσκι (Jim Cielinski), από την Janus Henderson. 

Πρόσθεσε ότι το θέμα θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για τις αγορές «τους επόμενους 6 έως 12 μήνες ως κάτι που έχει μεγάλη σημασία».

Το αμερικανικό Δημόσιο θα εκδώσει φέτος περίπου 4 δισ. δολάρια σε ομόλογα με διάρκεια μεταξύ δύο και 30 ετών σύμφωνα με εκτιμήσεις της Apollo Global Management, από 3 δισ. δολάρια πέρυσι και 2,3 δισ. δολάρια το 2018. 

Η καθαρή έκδοση, η οποία προσαρμόζεται για τις αγορές της Federal Reserve και το υφιστάμενο χρέος που λήγει, θα ανέλθει σε 1,6 δισ. δολάρια σε 12 μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου σύμφωνα με υπολογισμούς της RBC Capital Markets, το δεύτερο υψηλότερο έτος που έχει καταγραφεί. Η καναδική τράπεζα εκτιμά ότι η καθαρή έκδοση το 2024-2025 θα ξεπεράσει τα επίπεδα της εποχής της πανδημίας. 

Το μέγεθος του δανεισμού είναι πιθανό να αποσπάσει την προσοχή των αγορών από την πιο τυπική εστίασή τους στη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων.

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα περιβάλλον που δεν είναι προσδεδεμένο για το κρατικό χρέος σε σύγκριση με τους προηγούμενους αιώνες», δήλωσε ο Robert Tipp, επικεφαλής των παγκόσμιων ομολόγων της PGIM Fixed Income. «Όλοι παίρνουν πάσο αυτή τη στιγμή, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ είτε για την Ιταλία, αλλά υπήρξαν πρόσφατα κάποιες ενδείξεις ότι οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης αρχίζουν να το σκέφτονται ξανά». 

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναμένονται εκλογές φέτος, βρίσκεται επίσης σε πορεία για το δεύτερο υψηλότερο έτος πωλήσεων χρέους, πίσω μόνο από το 2020, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας επενέβη για να απορροφήσει την προσφορά κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού. Η έκδοση χωρίς τις αγορές της BoE και συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων γραμματοσήμων της αναμένεται να είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Ο σερ Κέιρ Στάρμερ (Sir Keir Starmer), του οποίου το Εργατικό Κόμμα απολαμβάνει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, μείωσε την υπόσχεσή του να δανείζεται 28 δισ. λίρες ετησίως για το «πράσινο σχέδιο ευημερίας» εν μέσω ανησυχιών για το επίπεδο του δημόσιου χρέους. 

Ο σερ Ρόμπερτ Στίμαν, επικεφαλής του γραφείου διαχείρισης χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι «σε έναν κόσμο όπου έχουμε χρέος να πουλήσουμε, η χάραξη πολιτικής δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα της αγοράς».

Στην Ευρώπη, δέκα από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης θα εκδώσουν φέτος χρέος ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, περίπου στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της NatWest. Ωστόσο, η τράπεζα αναμένει ότι η καθαρή έκδοση – η οποία περιλαμβάνει τον αντίκτυπο της ποσοτικής σύσφιξης και δεν περιλαμβάνει την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων ομολόγων – θα αυξηθεί κατά περίπου 18% φέτος στα 640 δισ. ευρώ. 

Ο εξονυχιστικός έλεγχος των επιπέδων του χρέους έρχεται σε μια ιστορικά πολυάσχολη χρονιά εκλογών που ενισχύει τα κίνητρα για τους πολιτικούς ηγέτες να αυξήσουν τις δαπάνες. Καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια όρεξης για δημοσιονομική συγκράτηση από τους κύριους διεκδικητές σε όλο το πολιτικό χάσμα, λένε οι επενδυτές. 

«Δεδομένων των δύο προφανών επικρατέστερων . . . δεν φαίνεται ότι θα αλλάξουν πολλά ακόμη και όταν τελειώσουν οι εκλογές και θα συνεχίσουν να ξοδεύουν σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο David Zahn, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος σταθερού εισοδήματος της Franklin Templeton, αναφερόμενος στον πρόεδρο Joe Biden και τον πιθανό αντίπαλό του, πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump). «Τελικά αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα για τις ΗΠΑ». 

Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα κυμανθεί μεταξύ 6,5% και 8% τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, μια απότομη αύξηση από λιγότερο από 4% το 2022. Οι πληρωμές τόκων προβλέπεται να αυξηθούν από λιγότερο από 3% του ΑΕΠ το 2022 σε 4,5% του ΑΕΠ έως το 2028. 

Το IIF, το οποίο λειτουργεί ως παγκόσμιος εμπορικός όμιλος για τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, προειδοποίησε ότι μια σειρά εκλογών και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές τριβές στον αναδυόμενο κόσμο εγείρουν ανησυχίες για τον αυξημένο κρατικό δανεισμό και τη δημοσιονομική πειθαρχία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, του Πακιστάν και των ΗΠΑ.

«Εάν οι επερχόμενες εκλογές οδηγήσουν σε λαϊκιστικές πολιτικές με στόχο τον έλεγχο των κοινωνικών εντάσεων, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη περισσότερος κρατικός δανεισμός και ακόμη λιγότερη δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση», δήλωσε το IIF, προσθέτοντας ότι μια απότομη αύξηση των κρατικών δαπανών κατά τη διάρκεια αυτού του παγκόσμιου εκλογικού κύκλου «θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω το βάρος των τόκων για πολλούς κρατικούς οφειλέτες – από τα ήδη υψηλά επίπεδα».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις