Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Golden Visa: Νέο όριο τα 500.000€ – Μπινιάρης: Αλλαγές στο χάρτη της κτηματαγοράς φέρνει ο Αύγουστος

Golden Visa: Νέο όριο τα 500.000€ – Μπινιάρης: Αλλαγές στο χάρτη της κτηματαγοράς φέρνει ο Αύγουστος

Διπλάσιο ποσό καλούνται να καταβάλλουν για την απόκτηση ακινήτου, επενδυτές τρίτων χωρών, που επιθυμούν να λάβουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» (golden visa).

Ειδικότερα, από την 1η Αυγούστου το όριο για αγορά ακινήτου με «αντάλλαγμα» τη χρυσή βίζα σε πολίτες τρίτων χωρών αυξάνεται σε πολλές γειτονιές στα 500.000, έναντι 250.000 ευρώ, που ίσχυε μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιουλίου, καθώς δεν δόθηκε τελικά παράταση στην νέα απόφαση.

Πολλοί δε, ήταν αυτοί που έσπευσαν να υπογράψουν συμβόλαιο αγοράς ακινήτου μέχρι και την τελευταία ημέρα του Ιουλίου, καταβάλλοντας άμεσα το 10% της αξίας του ακινήτου, ώστε να κατοχυρώσουν την αγορά τους, με τους όρους που ίσχυαν μέχρι σήμερα και το πλαφόν των 250.000 ευρώ.

«Η νέα απόφαση φέρνει μεγάλες αλλαγές στο χάρτη της κτηματαγοράς» δηλώνει στο newsit.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος Δημήτρης Μπινιάρης.

Οι αλλαγές που έρχονται

Η αλλαγή στο όριο του ποσού αφορά δεκάδες συνοικίες και περιοχές, καθώς σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στην λήξη του 2022, ο διπλασιασμός του ορίου από 250.000 σε 500.000 ευρώ αφορά τον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Περιφέρειας Αττικής, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Αυτό σημαίνει ότι, τα χρυσά συμβόλαια σε συνοικίες από το κέντρο της Αθήνας, μέχρι Βύρωνα, Ηλιούπολη, Γαλάτσι, Ζωγράφου ή Φιλαδέλφεια, αλλά και στα βόρεια προάστια από το Χαλάνδρι, την Πεύκη, το Μαρούσι, τη Φιλοθέη, την Αγία Παρασκευή, τα Μελίσσια ή την Πεντέλη, θα ξεκινούν από το μισό εκατομμύριο και πάνω.

Τα «χρυσά» προάστια

Μεγάλες αλλαγές φέρνει η νέα απόφαση και στα νότια προάστια, το οικοδομικό φαινόμενο, όπως αποκαλούν παράγοντες της αγοράς τον τομέα αυτό της Αττικής, που το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι η κοντινή πρόσβαση στη θάλασσα. Από το 2018 που η οικοδομική δραστηριότητα πήρε την ανιούσα, τα νεόδμητα στα νότια προάστια σχεδόν εξαντλήθηκαν, λόγω της υψηλής ζήτησης από ξένους αγοραστές, με σκοπό να αποκτήσουν τη Golden Visa ή να επενδύσουν σε ένα καλό ακίνητο.

Η εκρηκτική άνοδος των τιμών σε ακίνητα της περιοχής, από τη γειτονιά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μέχρι το Ελληνικό, την Καλλιθέα, το Φαληρικό μέτωπο και τη Γλυφάδα, διαμόρφωσε μια αγορά που απευθύνεται σε πολύ υψηλά βαλάντια. Έτσι, όσες από τις κατοικίες παραμένουν αδιάθετες, το ποσό των 500.000 ευρώ που ζητούν οι ιδιοκτήτες με αντάλλαγμα τη χρυσή βίζα, ίσως και να φαντάζει μικρό.

Περιοχές για «κροίσους»

Το ίδιο, μικρό φαντάζει το ποσό και για τις περιοχές πέρα από τη Γλυφάδα και συγκεκριμένα, στη Βουλιαγμένη, τη Βάρκιζα, τη Βούλα, τη Σαρωνίδα, την Ανάβυσσο, το Σούνιο, οι οποίες εξαιρούνται από την τροπολογία, διατηρώντας ως πλαφόν τα 250.000 ευρώ για αγορά ακινήτου με αντάλλαγμα τη βίζα. Αυτές τις περιοχές βάζουν στο μικροσκόπιο πολίτες Τρίτων Χωρών, με τους Κινέζους, τους Άραβες και όλο και πιο συχνά τους Τούρκους, να βρίσκονται πρώτοι στην λίστα επενδυτών με το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τις τιμές, ανάλογα με αυτές των νοτίων προαστίων, έχουν «απογειωθεί» και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Αντίπαρο, γι’ αυτό και τα ακίνητα στις εν λόγω περιοχές απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένο πελατολόγιο, ξένους «κροίσους» ως επί το πλείστον, απ’ αυτούς που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν golden visa.

Να σημειωθεί, ότι η προαναγγελία της απόφασης για διπλασιασμό του ποσού που απαιτείται να καταβάλλει κάποιος σε ακίνητα με σκοπό την απόκτηση Χρυσής Βίζα, προκάλεσε έκρηξη του αγοραστικού ενδιαφέροντος από την αρχή του χρόνου, καθώς το πεντάμηνο 2023 χορηγήθηκαν 1.900 άδειες, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2022 με στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης οι άδεις που χορηγήθηκαν ανήλθαν σε 777.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις