Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

HΠΑ: Ο επικεφαλής της Fed επαναβεβαιώνει τη συγκρατημένη στάση για πιθανές μειώσεις επιτοκίων

HΠΑ: Ο επικεφαλής της Fed επαναβεβαιώνει τη συγκρατημένη στάση για πιθανές μειώσεις επιτοκίων
Φωτογραφία: Reuters

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε σχέση με τις ενδεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων τον Μάρτιο, πως είναι μάλλον πολύ νωρίς.

Η οικονομία των ΗΠΑ θέτει την κεντρική τράπεζα σε μια «ιστορικά ασυνήθιστη» κατάσταση, σημείωσε. Σύμφωνα με τον επικεφαλή Τζερόμ Πάουελ, η Fed θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική όταν αποφασίζει να μειώσει τα επιτόκια.

«Το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε λίγο χρόνο και να δούμε αν τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται στο 2% με βιώσιμο τρόπο», δήλωσε ο Πάουελ σε συνέντευξή του στην ενημερωτική εκπομπή “60 Minutes” του CBS, η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής (4.2.2024).

Η Fed θέλει να προσεγγίσει το ζήτημα αυτό με προσοχή. Μια ισχυρή οικονομία επιτρέπει στους τραπεζίτες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, συνέχισε ο Πάουελ. Η συνεχιζόμενη άνοδος στις ΗΠΑ με την πτώση του πληθωρισμού φαίνεται να θέτει τη Fed σε μια κατάσταση που ο Πάουελ χαρακτήρισε «ιστορικά ασυνήθιστη».

«Εστιάζουμε στην πραγματική οικονομία και στο να κάνουμε το σωστό για την οικονομία και τον αμερικανικό λαό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Πάουελ. «Πρέπει να σταθμίσουμε τον κίνδυνο να δράσουμε πολύ νωρίς ή πολύ αργά». Αν δεν υπάρξουν απροσδόκητες εξελίξεις, ο Πάουελ δήλωσε ότι η έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα. 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις