Κυριακή, 28 Απρ.
21oC Αθήνα

HΠΑ: Στελέχη της Fed «φρενάρουν» τις προσδοκίες των αγορών για μειώσεις επιτοκίων από το Μάρτιο του 2024

HΠΑ: Στελέχη της Fed «φρενάρουν» τις προσδοκίες των αγορών για μειώσεις επιτοκίων από το Μάρτιο του 2024

Tην αντίδραση στελεχών της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) προκάλεσαν σήμερα (15.12.23) οι κλιμακούμενες προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών, σύμφωνα με τις οποίες η Fed θα μειώσει τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο.

Πρώτα, ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed ) στη Νέας Υόρκη, Tζον Γουίλιαμς (John Williams), δήλωσε στο CNBC ότι είναι πολύ νωρίς για τους αξιωματούχους να αρχίσουν να σκέφτονται τη μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς εξετάζουν αν η πολιτική είναι αρκετά περιοριστική για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.

Κατά δεύτερον, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ (Raphael Bostic), δήλωσε στο Reuters ότι αναμένει δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024, αλλά όχι ξεκινώντας πριν από το γ΄’ τρίμηνο.

“Δεν μιλάμε πραγματικά για μειώσεις επιτοκίων”, δήλωσε ο Γούιλιαμς στο CNBC. Σημείωσε ότι είναι “πρόωρο” να σκεφτόμαστε τη μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο και δήλωσε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν “πιο έντονα” από ό,τι έδειξαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αυτή την εβδομάδα στις προβλέψεις τους για τα επιτόκια.

Το μήνυμα του Ουίλιαμς φάνηκε να είναι μια σκόπιμη προσπάθεια να δώσει στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς περιθώριο να συνεχίσει να κρατά σταθερά τα επιτόκια στις αρχές του επόμενου έτους, εάν δεν δει περαιτέρω επιθυμητή πρόοδο στον πληθωρισμό, δήλωσε ο Ντέρεκ Τανγκ, οικονομολόγος της LH Meyer/Monetary Policy Analytics.

“Η επιτροπή θέλει να έχει τη δυνατότητα να μην προβεί σε περικοπές τον Μάρτιο”, δήλωσε ο Τανγκ.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη (13.12.23) η Fed σηματοδότησε μια στροφή προς την αντιστροφή των πιο απότομων αυξήσεων των επιτοκίων τις τελευταίες δεκαετίες, με τους αξιωματούχους να προβλέπουν μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων το επόμενο έτος. Ο Γουίλιαμς σημείωσε, ωστόσο, ότι οι τριμηνιαίες προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια υποδηλώνουν μια πιο σταδιακή πορεία χαλάρωσης από ό,τι αναμένουν οι αγορές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις