Τετάρτη, 1 Μαΐ
20oC Αθήνα

Η θανάσιμη παγίδα του Σόιμπλε στο Eurogroup: Μνημόνια και επιτροπεία και μετά το 2018

Η θανάσιμη παγίδα του Σόιμπλε στο Eurogroup: Μνημόνια και επιτροπεία και μετά το 2018

Μνημόνια, συνέχιση της επιτροπείας, εμπόδια στην έξοδο στις αγορές και φυσικά δυσμενήεξέλιξη στο θέμα του χρέους, έκρυβε η πρόταση που βρέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup τη Δευτέρα.

Με τη φράση αυτή κυβερνητικό στέλεχος, υψηλά ιστάμενο, φανέρωσε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση απέρριψε το συμβιβασμό Σόιμπλε-Τόμσεν (είναι σημαντικό ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε η Λαγκάρντ και τη βρώμικη δουλειά ανέλαβε να κάνει ο Τόμσεν). “Ηταν άλλη μία θανάσιμη παγίδα του Σόιμπλε”, είπε χαρακτηριστικά το κυβερνητικό στέλεχος.
Το πως ακριβώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και ποια ήταν η πρόταση αποκαλύπτει με σημερινό δημοσέιυαμ η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στην οποία και μας παρέπεμψε το κυβερνητικό στέλεχος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα το σενάριο που Βερολίνο και ΔΝΤ συμφώνησαν να δεχθεί ο Σόιμπλε τη μερική εξειδίκευση πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μεταξύ άλλων την παράταση των δανείων του EFSF κατά 15 χρόνια με τη γνωστή στο μεταξύ επισήμανση ότι αυτά θα υλοποιηθούν το καλοκαίρι του 2018 και εφόσον κριθεί βεβαίως αναγκαίο, όπως επαναλαμβάνει διαρκώς ο Σόιμπλε και περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Eurogroup του Μαϊου του 2016. Το ΔΝΤ από την πλευρά του θα θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ικανοποιώντας έτσι το Βερολίνο.

Οταν οι δύο άνδρες συμφώνησαν, ο Τόμσεν τηλεφώνησε στην Κριστίν Λαγκάρντ (συνεχίζει η Handelsblatt), η οποία απάντησε ότι το ΔΝΤ δέχεται μεν να συμμετάσχει, αλλά με τεχνική και όχι οικονομική υποστήριξη. Βάσει της προωθούμενης συμφωνίας (stand-by-arrangement) θα εκταμιεύσει χρήματα μόνον όταν θα έχει αποσαφηνιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Και, ο κυβερνητικός παράγοντας πρόσθεσε πως επρόκειτο για καλοστημένη παγίδα που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τσακαλώτου, αφού:

– Ο δημοσιονομικός χώρος δεν ήταν καθαρός, αλλά αντίθετα θολός.
– Η “λύση” δεν βοηθούσε στην έξοδο στις αγορές.
– Εκρυβε τον κίνδυνο συνέχισης των μνημονίων και συνεπώς και της επιτροπείας μετά και τον Αύγουστο του 2018 και ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε πρώτο στόχο.
– Θα δυσκόλευε τη λήψη απόφασης για τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
– Πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2% ως το 2060 και συνεπώς λιτότητα και μέτρα διαρκείας.

Το πόσο κακή ήταν για την Ελλάδα και την κυβέρνηση φαίνεται και από ομιλία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στο ΣΥΡΙΖΑ Δλαφνης-Υμηττού, όπου μεταξύ άλλων είπε πως « κύκλοι γύρω από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών θέλησαν να επιβάλουν έναν ανέντιμο και αδιέξοδο συμβιβασμό», προσθέτοντας την επιβεβλημένη για την περίσταση αισιοδοξία για λύση.

Στο ερώτημα για το τι θα συμβεί η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, αφού η μεν Handelsblatt, αναφέρει ότι οι εμπνευστές του σχεδίου Σόιμπλε-Τόμσεν, αναμένουν η Ελλάδα να υποχωρήσει στις 15 Ιουνίου, λόγω της δόσης, ενώ στην κυβέρνηση ελπίζουν στη στήριξη Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανία και Πορτογαλίας που αντέδρασαν στο Σόιμπλε, καθώς και στις βολές που υπήρξαν στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Οσων αφορά σε κάποιες φήμες για σύγκλιση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ύστερα από τη στάση που τήρησε η αντιπολίτευση στο ζήτημα του χρέους, η απάντηση του κυβερνητικού παράγοντα ήταν ¨πως δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες “ (σ.σ. προσοχή στη λέξη ακόμα).

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε