Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο, Youth Pass 150 ευρώ και ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους – Τα 8 μέτρα «ανάσα»

Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο, Youth Pass 150 ευρώ και ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους – Τα 8 μέτρα «ανάσα»

Οριζόντιες αυξήσεις σε 663.663 δημοσίους υπαλλήλους, επέκταση του Market Pass μέχρι και τον Οκτώβριο, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για όσους έχουν παιδιά, θέσπιση τoυ Youth Pass, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους, μονιμοποίηση της απαλλαγής από την συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ, είναι μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και παρουσιάστηκε αναλυτικά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, λαμβάνουν αύξηση έως και έναν μισθό τον χρόνο, ενώ σημείωσε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων λαμβάνουν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια.

Το συνολικό κόστος του πακέτου, ανέρχεται σε περίπου 4,4 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας, ενώ μόνο για εφέτος υπάρχει και μία επιπλέον δαπάνη ύψους 385 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές είναι τα παρακάτω:

1.       Παράταση μέχρι και τον Οκτώβριο του Market Pass. Θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν, ενώ θα ληφθούν υπόψη οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Όσοι είχαν κάνει ήδη δήλωσε δεν χρειάζεται να υποβάλλουν εκ νέου, ενώ οι νέοι που πιθανό να πληρούν πλέον τα κριτήρια θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση.

2.       Οριζόντια αύξηση 70 ευρώ για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ. Αύξηση 30% στο επίδομα θέσης.

3.       Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για όσους έχουν παιδιά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μείωση της φορολογίας από 90 έως και 240 ευρώ.

4.       Θέσπιση του Youth Pass για τους νέους που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Θα είναι της τάξεως των 150 ευρώ και θα καταβάλλεται κάθε Σεπτέμβριο. Θ χορηγείται δύο φορές, δηλαδή για αυτούς που συμπληρώνουν το 18ο και το 19ο έτος της ηλικίας του.

5.       Μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν το σπίτι τους. Μέχρι σήμερα ασφάλεια για κίνδυνο από φυσικές καταστροφές έχουν σχεδόν 1 εκατ. κατοικίες επί συνόλω 6 εκατ.

6.       Πλαφόν για αυξήσεις 3% στα ακίνητα που νοικιάζει το δημόσιο, μετά από μία μακρά περίοδο παγώματος των μισθωμάτων.

7.       Ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

8.       Μονιμοποίηση της απαλλαγής των συνταξιούχων πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από την φαρμακευτική δαπάνη.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις