Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Μισός ο φόρος υπεραξίας στα παλιά ακίνητα – Μειώνεται αλλά ελάχιστα στα καινούργια

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– 7% φόρο θα πληρώνουν τα ακίνητα άνω των 25 ετών
– Με μαθηματικό τύπο από τη εφορία θα μαθαίνει ο ιδιοκτήτης τον φόρο υπεραξίας
– Ήρθε για να μείνει ο φόρος που θα επιβαρύνει τους αγοραστές

Ο μισός φόρος πάει περίπατο, αλλά για τα μισά ακίνητα. Με λίγα λόγια να σε κάψω Γιάννη … Με ημίμετρα το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να απαλύνει τον… πόνο από το νέο χαράτσι στα ακίνητα.

Έτσι πλέον εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας 15% για τις μεταβιβάσεις παλαιών ακινήτων τα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι για περισσότερα από 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νέο σχέδιο που εξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει για τα παλαιά ακίνητα ο φόρος να είναι στο 7%.

Ο αγοραστής θα επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% και ουσιαστικά το Δημόσιο θα εισπράττει για τα παλαιά ακίνητα το ίδιο ποσό φόρου που εισέπραττε μέχρι και πέρυσι που ο φόρος μεταβίβασης ανέρχονταν σε 10%. Το μοντέλο αυτό εξετάζεται να εφαρμοστεί και στα ακίνητα που κατασκευάστηκαν με αυτεπιστασία.

Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμοστεί ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης που θα αποπληθωρίζει την αξία του κάθε ακινήτου.

Ο φόρος θα υπολογίζεται από τις εφορίες και όχι από τους συμβολαιογράφους. Πριν την υπογραφή των συμβολαίων οι πωλητές των ακινήτων θα περνούν πρώτα από την εφορία τους, προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση του φόρου υπεραξίας. Η εφορία θα ελέγχει τη δήλωση, θα βεβαιώνει τον φόρο υπεραξίας που προκύπτει και στη συνέχεια θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου. Ο συμβολαιογράφος μετά τη σύνταξη του συμβολαίου θα παρακρατεί τον φόρο υπεραξίας και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Δηλαδή θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε