Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Πρεμιέρα με αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό

,,Ο διάλογος ξεκίνησε. Το πόσο θα κρατήσει είναι άλλο θέμα... (ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πρόθυμοι για συζήτηση φαίνεται ότι μπήκαν τελικά στο Υπουργείο οι εκπρόσωποι τόσο της ΓΣΕΕ όσο και της ΑΔΕΔΥ.

Ο κ. Λοβέρδος δεν παρουσίασε σχέδιο με συγκεκριμένες αλλαγές στο ασφαλιστικό ή τις προθέσεις του σε κρίσιμους τομείς, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας. Εισηγήθηκε όμως τη δημιουργία επιτροπής από επιστήμονες που θα εκπονήσει δύο σχέδια (το ένα εναλλακτικό) για τη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος, λέγοντας πάντως ότι βούληση της Κυβέρνησης να διατηρήσει το σημερινό πλαίσιο παροχών.
Η επιτροπή θα είναι 9μελής , θα συσταθεί ως τις 4 Δεκεμβρίου ώστε από τις 8 του μήνα να ξεκινήσει τις συνεδριάσεις της. Τέσσερα μέλη της επιτροπής θα προταθούν από του κοινωνικούς φορείς (Δύο από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και δύο από τις εργοδοτικές οργανώσεις), άλλοι τέσσερις επιστήμονες θα προταθούν από την Κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος θα προταθεί από κοινού.
Ο κ. Λοβέρδος είπε χαρακτηριστικά “είμαι καλός στα νομικά, αλλά δεν είμαι καλός στα μαθηματικά” και πρότεινε ένα μέλος να είναι ειδικός στις Αναλογιστικές Μελέτες ώστε η επιτροπή να στηρίξει το πόρισμά της με ανάλογη μελέτη.
Ο κ. Παναγόπουλος που πήρε το λόγο είπε πως ο διάλογος κινδυνεύει να “τεμαχιστεί” και έκανε πρόταση να υπάρξουν τέσσερις ενότητες στο διάλογο.
Η χρηματοδότηση του συστήματος, η ενοποίηση των ταμείων, τα οργανωτικά ζητήματα και ο τρόπος ενίσχυσης των χαμηλών συντάξεων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σχετικά με την ενοποίηση των ταμείων ανέφερε:
Η ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων δεν είναι αντίθετη με την ενοποίηση των ταμείων. Ο νόμος Πετραλιά έκανε “οικοδομικά” τερατουργήματα ενοποίησης ταμείων. Η ενοποίηση πρέπει να είναι σωστή και λειτουργική. 

“Προχώρα γρήγορα, αρκεί να μη σκοντάψεις” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, θέτοντας παράλληλα τα θέματα που καίνε τους Δημόσιους Υπάλληλους.
Πρόσθετη ενίσχυση ζήτησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ για το Ταμείο Πρόνοιας καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές του Εφάπαξ.

Την ίδια στιμή συγκεντρώθηκαν εξω από το υπουργείο Εργασίας οικοδόμοι του ΠΑΜΕ, στα Προπύλαια οι συμβασιούχοι του Δημοσίου και στο υπ. Εσωτερικών συμβασιούχοι του Δήμου Νίκαιας.

Είμαστε πανέτοιμοι για το διάλογο δήλωσε μπαίνοντας στο υπουργείο ο κ. Λοβέρδος. Πρέπει να γίνει ο διάλογος, δεν πρέπει κανείς να κερδοσκοπεί πάνω στα προβλήματα. (δείτε το βίντεο)
Παγώνει για ένα χρόνο  η σκληρή διάταξη του νόμου Πετραλιά για της γυναίκες δήλωσε σε τηλεοτπικό σταθμό  ο Υπουργός. (δείτε το βίντεο).

Επιπλέον στον υπουργό Εργασίας έστειλε υπόμνημα για τις θέσεις της στο Ασφαλιστικό η ΓΣΕΒΕΕ. 

Μετά τη συνάντηση το μεσημέρι της Πέμπτης με τον υπουργό Εργασίας ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Γιώργος Δασκαλόπουλος δήλωσε σύμφωνος με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Και η ΕΣΕΕ όμως μετά τη συνομιλία με τον Ανδρέα Λοβέρδοο εξήγησε σε ανακοίνωση της ότι “σημαντική αλλαγή για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού μας συστήματος θα αποτελέσει ο διαχωρισμός των κλάδων συντάξεων και υγείας, αλλά και η σταδιακή εξομοίωση των προνομίων του δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα”.

 Ωστόσο το Ασφαλιστικό συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Το ΚΚΕ καλεί με ανακοίνωσή του τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν: “Τα τεχνάσματα άρχισαν. Ενώ υπάρχουν οι νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, που τσεκούρωσαν ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ υπάρχουν οι αποφάσεις της ΕΕ, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και οι αξιώσεις του ΣΕΒ, οι συνεταίροι της ταξικής συνεργασίας καθησυχάζουν τους εργαζόμενους και συστήνουν επιτροπές μελέτης, όπως επί Σπράου και Γιαννίτση, για να νομιμοποιήσουν τον οριστικό ενταφιασμό του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.”

Και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε την Πέμπτη ότι “τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης δεν τη δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Τη δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τα προηγούμενα χρόνια,είτε ανέχτηκαν ή και στήριξαν τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων”

Για το ασφαλιστικό και την αντίδραση του ΚΚΕ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης σχολίασε “μακάρι να είχαν περάσει οι συστάσεις Γιαννίτση. Δεν θα ήμασταν σήμερα σ΄ αυτή την απόγνωση με το ασφαλιστικό. Όσο οι κυβερνήσεις τρομοκρατούνται απ΄ τα συνδικάτα, τόσο το πρόβλημα θα γιγαντώνεται».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε