Δευτέρα, 20 Μαΐ
20oC Αθήνα

Wall Street: Η υποβάθμιση της Κίνας και οι ανησυχίες για τα επιτόκια της Fed «εκνευρίζει» τους επενδυτές

Wall Street: Η υποβάθμιση της Κίνας και οι ανησυχίες για τα επιτόκια της Fed «εκνευρίζει» τους επενδυτές

Οι εικασίες γύρω από τη μελλοντική νομισματική πολιτική της Fed κάνουν τους επενδυτές της Wall Street νευρικούς, σύμφωνα με την ανάλυση της Handelsblatt, μετά το χθεσινό κλείσιμο του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Πιο αναλυτικά, η εικόνα της Wall Street σε σχέση με τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες ήταν η εξής:

-Ο δείκτης των blue chips Dow Jones έκλεισε 0,2% χαμηλότερα στις 36.124 μονάδες.

-Αντίθετα, ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 14.229 μονάδες.

-Ο ευρύς δείκτης S&P 500 έχασε 0,1% στις 4567 μονάδες.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι επενδυτές ήλπιζαν ότι τα οικονομικά στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα θα έδιναν ενδείξεις ως προς τον οδικό χάρτη για τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed.

Οι νομισματικές αρχές προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και να «δροσίσουν» την «καυτή» αγορά εργασίας με υψηλότερα επιτόκια χωρίς να «πνίξουν» την οικονομία.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα  από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξε όντως σημάδια επιβράδυνσης. Ωστόσο, οι αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί. “Η αγορά εργασίας είναι πιο αδύναμη, αλλά όχι τόσο αδύναμη ώστε να απαιτεί μείωση των επιτοκίων από τη Fed ή να απειλεί με ύφεση”, δήλωσε ο Paul Nolte, σύμβουλος και στρατηγικός αναλυτής της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Murphy & Sylvest.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα με ανυπομονησία τα επίσημα στοιχεία για την αγορά εργασίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ την Παρασκευή.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε χαμηλό τριών μηνών

Οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος έχουν ωθήσει τους επενδυτές να στρέφονται και πάλι όλο και περισσότερο στα κρατικά ομόλογα. Η απόδοση των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε στο 4,180%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, ως αντίδραση στην άνοδο των τιμών. Τη Δευτέρα, είχαν απόδοση 4,286%.

Η πτώση των αποδόσεων στήριξε τις μετοχές τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple, η Tesla και η Nvidia, οι οποίες κέρδισαν μεταξύ 1,3% και 2,3%. Οι τεχνολογικές μετοχές αυξάνονται όταν οι αποδόσεις πέφτουν, επειδή οι επενδυτές τείνουν να μετατοπίζουν τις επενδύσεις τους από τα ομόλογα χαμηλής απόδοσης σε δυνητικά υψηλότερης απόδοσης μετοχές εταιρειών υψηλής ανάπτυξης.

Η τιμή του πετρελαίου γίνεται αρνητική

Στην αγορά πετρελαίου, οι τιμές γύρισαν και πάλι σε αρνητικό πρόσημο μετά από άλμα της τάξης του 1%. Το αργό πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας και το ελαφρύ αμερικανικό αργό WTI υποχώρησαν κατά μισό τοις εκατό το καθένα στα 77,54 και 72,63 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι (159 λίτρα) αντίστοιχα. Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ είχε ανακοινώσει ότι το πετρελαϊκό καρτέλ Opec+ είναι έτοιμο να παρατείνει τις περικοπές της παραγωγής του το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση καυσίμων υπερίσχυσε των φόβων για την προσφορά.

Η τελευταία απόφαση της Opec+ σχετικά με τον όγκο παραγωγής είχε κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς τη Δευτέρα. Καθώς οι συμφωνηθείσες περικοπές της προσφοράς είναι εθελοντικές, οι αναλυτές διερωτώνται αν οι παραγωγοί θα τις εφαρμόσουν πλήρως ή όχι.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές κινεζικών εταιρειών έπεσαν επίσης από τα χαρτοφυλάκια. Οι μετοχές της Alibaba, της Bilibili και της JD.Com έχασαν η καθεμία από ένα έως λίγο κάτω από 2%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις