Πέμπτη, 30 Μαΐ
19oC Αθήνα

Χαρδούβελης: Η τρόικα δε θα μας κάθεται στο σβέρκο – Ελπίζω να έμαθε το μάθημά της

Χαρδούβελης: Η τρόικα δε θα μας κάθεται στο σβέρκο – Ελπίζω να έμαθε το μάθημά της

Στην πρώτη του συνέντευξη από την ημέρα που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών και μόλις λίγες μέρες πριν από το ραντεβού στο Παρίσι, ο Γκίκας Χαρδούβελης μέσω των New York Times στέλνει μήνυμα στην τρόικα να μη ζητήσει νέα μέτρα από την ελληνική πλευρά.

Μιλώντας τους New York Times, ο Γκίκας Χαρδούβελης υποστήριξε ότι στο μέλλον τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα γιατί η τρόικα… δε θα μας κάθεται στο σβέρκο.

«Μπορώ να καταλάβω τι είναι η ανεργία. Δεν είχα πατέρα που θα μου έστελνε 1000 δολάρια το μήνα όταν ήμουν φοιτητής» – Γκίκας Χαρδούβελης

«Η Ελλάδα έχει ήδη υλοποιήσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις, η επόμενη φάση θα είναι να σταθεροποιηθούν, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση. Νομίζω ότι στο μέλλον θα γίνουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο, ακριβώς γιατί η τρόικα δε θα είναι πάνω από το κεφάλι μας. Θα μένουν στο παρασκήνιο».

Ο Έλληνας υπουργός υποστηρίζει ότι συμφέρον της τρόικας είναι να μην απαιτήσει νέα μέτρα λιτότητας. Όπως είπε, οι δανειστές «έχουν κίνητρο να αφήσουν την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί, καθώς έτσι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας». «Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά και πολύ μακροπρόθεσμο, οπότε εύκολα εξυπηρετούμενο», είπε και αποκάλυψε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως η Αθήνα ετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες, για τρίτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια “αποκλεισμού”.

Ο κ. Χαρδούβελης υπενθύμισε τους λάθος υπολογισμούς των δανειστών για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Ελπίζω αυτό να τους δίδαξε ένα μάθημα, και να μην επιμείνουν πολύ στη δημοσιονομική πλευρά» είπε και πρόσθεσε πως ενδεχόμενοι «νέοι, επαχθείς όροι» θα πλήξουν την ανάπτυξη.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει επίσης έτοιμος να καταρτίσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εστιάζει τους τομείς της γεωργίας και της ναυτιλίας, με στόχο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει μεγαλύτερη ποικιλία στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στα προβλήματα της Ευρωζώνης, τη στασιμότητα σε Ιταλία και Γαλλία, την πολιτική διαμάχη για τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία που προωθεί η Γερμανία, ο Έλληνας υπουργός εκτιμά ότι χρειάζονται επεκτατική νομισματική πολιτική, η οποία κρατά χαμηλά τα επιτόκια και τα κόστη δανεισμού.

«Οι Έλληνες δεν πιστεύουν πια σε υποσχέσεις. Γνωρίζουν ότι είναι οι ίδιοι που πρέπει να χρηματοδοτήσουν τον εαυτό τους» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η “καυτή” ατζέντα κυβέρνησης – τρόικας στο Παρίσι

Χωρίς Τόμσεν οι συνομιλίες με την Τρόικα στο Παρίσι

Οι πλειστηριασμοί στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια – Χαρδούβελη

“Αντάρτικο” στην τρόικα για τα ακίνητα – Τι ειπαν Χαρδούβελης – Αθανασίου

“Πάμε καλά… Να πετύχουμε το καλύτερο για τη χώρα” – Μήνυμα Σαμαρά στους υπουργούς εν όψει Τρόικας

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε