Σάββατο, 18 Μαΐ
18oC Αθήνα

Yπ. Υποδομών και Μεταφορών: Αναγκαία η διευκόλυνση των μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Δυτικών Βαλκανίων

Yπ. Υποδομών και Μεταφορών: Αναγκαία η διευκόλυνση των μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Δυτικών Βαλκανίων
Φωτογραφία-Eurokinissi

Στρατηγικής σημασίας είναι η Ελλάδα για την αναβάθμιση των διασυνοριακών συνδέσεων των χωρών των Βαλκανίων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά, κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην υπουργική συνάντηση Κοινότητας Μεταφορών Δυτικών Βαλκανίων, στη Βόρεια Μακεδονία.

Στην ανάγκη να περιοριστούν οι καθυστερήσεις στα διασυνοριακά σημεία διέλευσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εστίασε Ο κ. Ξιφαράς επισημαίνοντας ότι «η διευκόλυνση των μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Δυτικών Βαλκανίων συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής και γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση της συνεργασίας τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και υπηρεσιών».

Περιέγραψε ως «στρατηγικής σημασίας» την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού άξονα «Πειραιάς/Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Σκόπια», καθώς η εν λόγω σιδηροδρομική σύνδεση αναμένεται να εξυπηρετήσει σημαντικό όγκο εμπορευματικών ροών και να ενισχύσει ουσιαστικά τη βιώσιμη κινητικότητα και ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο γενικός γραμματέας Μεταφορών αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας, που περιλαμβάνει προσαρμοσμένους ενδεικτικούς χάρτες για την επέκταση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποκτήσει ισχυρότερη παρουσία στην υλοποίηση έργων υποδομών μεταφορών. Σημείωσε δε, πως «η Ελλάδα υποστηρίζει τον νέο διάδρομο Δυτικών Βαλκανίων-Ανατολικής Μεσογείου, καθώς ενισχύει τη συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, φέρνοντάς τα πιο κοντά στο ευρωπαϊκό όραμα».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις