Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο 42 «φορολογικοί παράδεισοι» – Τι πρέπει να προσέξουν οι ελληνικές εταιρείες

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο 42 «φορολογικοί παράδεισοι» – Τι πρέπει να προσέξουν οι ελληνικές εταιρείες

Νέα ανανεωμένη λίστα με 42 επικράτειες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, που εμπίπτουν στην κατηγορία των «φορο-παραδείσων» έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο της εκστρατείας για έλεγχο των ροών του μαύρου χρήματος. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι γειτονικές μας Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Κύπρος.

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, θα ελέγξει όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις, με επιχειρήσεις που εδρεύουν στο εξωτερικό και έχουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ενώ θα εξετάσει αν οι συναλλαγές είναι πραγματικές και νόμιμες και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών με σκοπό τη φοροαποφυγή.

Οι ελεγκτές θα βάλουν στο στόχαστρο όλα τα τιμολόγια δαπανών που προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες αλλά και όλα τα παραστατικά διακίνησης προϊόντων και χρημάτων. Από την πλευρά τους, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν όλες οι συναλλαγές είναι νόμιμες και η αλλοδαπή εταιρία έχει ουσιαστικά επιχειρηματική δραστηριότητα στην χώρα που φιλοξενεί την έδρα της.

Σχετική απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ορίζει ως φορολογικό παράδεισμο «τα κράτη εκείνα στα οποία το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση κατά την έννοια του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος στην Ελλάδα».

Με βάση τον παραπάνω ορισμό, η νέα λίστα της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει:

1. Άγιος Ευστάθιος

2. Αλβανία

3. Ανατολικό Τιμόρ

4. Ανγκουίλα

5. Ανδόρρα

6. Βανουάτου

7. Βερμούδες

8. Βόρεια Μακεδονία

9. Βοσνία –Ερζεγοβίνη

10. Βουλγαρία

11. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

12. Γιβραλτάρ

13. Γκέρνσεϋ

14. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

15. Ιρλανδία

16. Κατάρ

17. Κιργιστάν

18. Κόσσοβο

19. Κύπρος

20. Λιχτενστάιν

21. Μακάο

22. Μαλδίβες

23. Μαυροβούνιο

24. Μολδαβία

25. Μογγολία

26. Μονακό

27. Μπαρμπάντος

28. Μπαχάμες

29. Μπαχρέιν

30. Μπελίζ

31. Μποναίρ

32. Νήσοι Κέϋμαν

33. Νήσοι Μάρσαλ

34. Νήσοι Τερκς και Κάικος

35. Νήσος του Μαν

36. Ουγγαρία

37. Παραγουάη

38. Σάμπα

39. Σαουδική Αραβία

40. Τζέρσεϋ

41. Τοκελάου

42. Τουρκμενιστάν

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις