Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

ΑΑΔΕ: Τέλος χρόνου για τους μεγαλοοφειλέτες – Σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματά τους

ΑΑΔΕ: Τέλος χρόνου για τους μεγαλοοφειλέτες – Σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματά τους

Στη δημοσιότητα αναμένεται να δώσει η ΑΑΔΕ τα στοιχεία των μεγαλοοφειλετών σε Εφορία και ΕΦΚΑ που χρωστούν στο δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ και δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ρύθμιση των οφειλών τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τις λίστες με τα ονόματα όσων χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία επικαιροποίησαν η ΑΑΔΕ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος, «ο λόγος για τον οποίο γίνεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων είναι προκειμένου να ασκήσουμε και περισσότερη πίεση απ’ τη μια σε εκείνους τους μεγαλοοφειλέτες προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους ή να τα ρυθμίσουν, αλλά από την άλλη είναι κι ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, 51.000 φορολογούμενοι, σχεδόν 2.000 περισσότεροι από πέρυσι, χρωστούν στην εφορία πάνω από 100.000 ευρώ με το συνολικό ύψος της οφειλής να υποχωρεί στα 95,6 δισ. ευρώ από 100,7 δισ. ευρώ πέρυσι.

Την ίδια ώρα προς τα ασφαλιστικά ταμεία, χρέη άνω των 100.000 ευρώ έχουν περίπου 64.000 πολίτες, αυξημένοι κατά 7.000 σε σχέση με τον Μάιο του 2022, με το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών να αγγίζει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των μεγαλοοφειλετών εξαιρούνται όσες οφειλές έχουν υπαχθεί σε νόμιμη ρύθμιση και η ρύθμιση τηρείται κανονικά. Επίσης, όποιες νόμιμα έχουν χαρακτηριστεί ότι είναι σε αναστολή πληρωμής με κάποια δικαστική απόφαση. Εξαιρούνται και οι ανεπίδεκτες εισπράξεων οφειλές.

Αν και μέχρι τις 31 Ιουλίου έτρεχαν οι ρυθμίσεις οφειλών σε 36 έως 72 δόσεις και η αναβίωση των 120 δόσεων, εντάχθηκαν μόλις 50.000 οφειλέτες, όταν ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων ανερχόταν στους 200.000 φορολογούμενους.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις