Κυριακή, 21 Απρ.
14oC Αθήνα

Άδωνις Γεωργιάδης: Υποχρεωτική και όχι εθελοντική για τους εργοδότες η εφαρμογή των «τριετιών» από 1η Ιανουαρίου 2024

Άδωνις Γεωργιάδης: Υποχρεωτική και όχι εθελοντική για τους εργοδότες η εφαρμογή των «τριετιών» από 1η Ιανουαρίου 2024
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποχρεωτική είναι η εφαρμογή των τριετιών και όχι εθελοντική δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας κος Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα (09.12.26) στον ΣΚΑΙ.

Ειδικότερα, για την αύξηση του βασικού μισθού και το «ξεπάγωμα» των τριετιών ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «στον αλγόριθμο που καθορίζει την αύξηση του βασικού μισθού είναι ο πληθωρισμός ένα τμήμα του αλγορίθμου και ένα άλλο τμήμα είναι η ανάπτυξη. Η ιδέα του βασικού μισθού και της αύξησής του είναι να μπορεί η αύξηση να είναι στα πλαίσια των αντοχών της οικονομίας.

Για αυτό λαμβάνει και τις δύο παραμέτρους. Ό,τι και να πω θα βγει τίτλος «ο Γεωργιάδης είπε ότι θα είναι τόσο ο βασικός μισθός» και δεν θέλω. Θέλω όμως να σας πω το εξής: η απόφασή μας να ξεπαγώσουμε νωρίτερα τις τριετίες δικαιώθηκε από την ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας. Από το 9,6% που είχαμε το μήνα Οκτώβριο.

Και έτσι με αυτό τον τρόπο απεδείχθη ότι όταν πήραμε αυτή την απόφαση ξέραμε τι κάναμε. Πάρα πολύς κόσμος δεν μπορεί να το καταλάβει τώρα γιατί είναι τεχνικά ζητήματα αυτά. Θα το καταλάβει στο μισθό του όμως μέσα στο 2024 και μέσα στο 2025». 

«Δεν μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί την αύξηση στο μισθό του εργαζόμενου από τριετίες. Εάν κρατήσει τον εργαζόμενο στη δουλειά του θα πρέπει να του δώσει την τριετία. Γιατί αυτό είναι ο νόμος. Δεν μπορεί να αρνηθεί. Δεν έχω όμως ανησυχία.

Σήμερα είναι τέτοιο το έλλειμα στην αγορά εργασίας που να διώξει κάποιος έναν υπάλληλο για το 10%, το βρίσκω απίθανο. Τώρα είμαστε στη φάση που οι εταιρείες ψάχνουν να βρουν εργαζόμενο. Άρα, να μην ανησυχούν. Αλλά, επειδή πάντα υπάρχει και το αλλά, αν γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τέτοια άρνηση, αμέσως θα δράσουμε και αμέσως θα επιβληθούν και πρόστιμα». 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις