Κυριακή, 16 Ιουν.
26oC Αθήνα

Hνωμένο Βασίλειο: Αυξήθηκε η μεταβλητότητας της λίρας μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών από το Σούνακ

Hνωμένο Βασίλειο: Αυξήθηκε η μεταβλητότητας της λίρας μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών από το Σούνακ

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα δύο και τριών μηνών του νομίσματος αυξήθηκε πάνω από 20 μονάδες βάσης σήμερα (22.05.24), η μεγαλύτερη από τα μέσα Απριλίου, μετά από ημέρες αυξανόμενων εικασιών σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, καθώς ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ επιβεβαίωσε ότι οι εκλογές  στη Βρετανία θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης στη Βρετανία ευνοούσαν επί μακρόν σε μεγάλο βαθμό τη νίκη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ και του Εργατικού Κόμματός του και όχι το Συντηρητικό Κόμμα του Σούνακ. Οι σημερινές κινήσεις, ωστόσο, ήταν από τις πρώτες ενδείξεις ότι η αγορά αρχίζει να προετοιμάζεται για την ψηφοφορία, δεδομένης της νέας σαφήνειας σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών.

“Βλέπουμε αυτή την είδηση να διαδραματίζεται κυρίως στη δομή του vol της στερλίνας, με τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα να δέχεται προσφορά από την είδηση”, δήλωσε ο Simon Harvey, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος στη Monex Europe. “Με αρκετή διαφορά ημέρας μεταξύ των Εργατικών και των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ήδη ληφθεί υπόψη σε όλες τις άλλες αγορές, εξ ου και το spot FX και τα επιτόκια δεν έχουν επηρεαστεί πραγματικά”.

Η άνοδος της τεκμαρτής μεταβλητότητας προήλθε από πολύ χαμηλή βάση, με τους δύο δείκτες να διαπραγματεύονται περίπου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο πριν από την ανακοίνωση. Ακόμη και μετά το άλμα, παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο τους κατά το τελευταίο έτος.

Η λίρα διατήρησε τα προηγούμενα κέρδη της έναντι του δολαρίου μετά τη δήλωση του Σούνιακ. Τα γκίλντ και οι αγορές swap θα ανοίξουν εκ νέου το πρωί της Πέμπτης.

Η στερλίνα έχει υπεραποδώσει φέτος έναντι όλων των ομολόγων της στην Ομάδα των 10, εκτός από το δολάριο. Το νόμισμα ενισχύθηκε νωρίτερα σήμερα (22.05.24) μετά από έκθεση που έδειξε ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, απειλώντας να καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Μια έρευνα του Bloomberg σε επενδυτές πέρυσι διαπίστωσε ότι μια νίκη των Εργατικών στις εκλογές θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα για τις βρετανικές μετοχές και τη λίρα.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις