Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

Ευρώ: Kατρακυλά έναντι του δολαρίου στο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να «προλάβει» την Fed στις μειώσεις επιτοκίων

Ευρώ: Kατρακυλά έναντι του δολαρίου στο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να «προλάβει» την Fed στις μειώσεις επιτοκίων

Στα χαμηλότερο επίπεδο για φέτος υποχώρησε το ευρώ, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια πριν από την Fed, «τραβώντας το χαλί» κάτω από τα πόδια του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το κοινό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,5% στα 1,0676 δολάρια την Παρασκευή (12.4.2024), το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, μετά από τις νέες ενδείξεις ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο πριν από την Fed. Βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του στην αναλογία ευρώ έναντι δολαρίου εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με πτώση 1,5%.

Οι κινήσεις αυτές ακολουθούν την επιβεβαίωση των αξιωματούχων της ΕΚΤ την Πέμπτη (11.4.2024) ότι δεν πτοούνται από τις πιο προσεκτικές προοπτικές στις ΗΠΑ – όπου η ισχυρή μέτρηση του πληθωρισμού ώθησε σε μια σημαντική αναπροσαρμογή πολιτικής την Τετάρτη (10.4.2024), οδηγώντας τους επενδυτές να επιμείνουν στα στοιχήματα ότι οι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, οι χρηματαγορές μετατόπισαν την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ κατά μία συνεδρίαση για τον Σεπτέμβριο. Αυτό έστειλε τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των διετών κρατικών ομολόγων και των γερμανικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο φέτος.

«Η πτώση του ευρώ στο 1,07 δολάριο μας λέει ότι η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο είναι η βασική υπόθεση. Η διάσπαση αυτού του επιπέδου θα είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο προς τα 1,05 δολάριο», δήλωσε στο Bloomberg ο Brad Bechtel, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών της Jefferies στη Νέα Υόρκη. Το ευρώ πιθανότατα θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο περίπου τη στιγμή που η ΕΚΤ θα αρχίσει να χαλαρώνει, πρόσθεσε.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις