Παρασκευή, 19 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Έκλεισαν στο κόκκινο οι αγορές – Υποχώρησε 2,7% ο γαλλικός δείκτης

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Έκλεισαν στο κόκκινο οι αγορές – Υποχώρησε 2,7% ο γαλλικός δείκτης

Υπό το βάρος της ανησυχίας για τα πολιτικά τεκταινόμενα στη Γαλλία την Παρασκευή (14.06.2024) οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σημείωσαν πτώση ολοκληρώνοντας έτσι μια ασταθή εβδομάδα.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες των χρηματιστηρίων υποχώρησαν οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 σε πτώση 0,95%, με βασικούς δείκτες να υποχωρούν σε βαθύ κόκκινο.

Οι γαλλικές μετοχές σημείωσαν βουτιά 2,7%, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να τρομάζουν από το ενδεχόμενο νίκης του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει εγχώριες βουλευτικές εκλογές.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της χώρας, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές, έπεσαν κατά επτά μονάδες βάσης.

Οι μετοχές της βιομηχανίας αυτοκινήτων έχουν εν τω μεταξύ κλονιστεί από την ανακοίνωση της ΕΕ για τους προγραμματισμένους υψηλότερους δασμούς στους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και από έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τους ισχυρισμούς περί εκπομπών ρύπων.

Στα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,96% ενώ ο Eurostoxx 50 σημείωσε απώλειες 1,96%, ο γερμανικός DAX στη Φρανκφούρτη διολίσθησε κατά 1,42%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,16%, ενώ ο γαλλικόςCAC 40 στο χρηματιστήριο των Παρισίων το οποίο βρίσκεται και στο επίκεντρο της προσοχής, υποχώρησε κατά 2,66%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,70% ενώ ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση 2,83%.

Στην Ελλάδα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με απώλειες 2,19%.

Την Παρασκευή, η προσοχή στράφηκε επίσης και στην Ασία, όπου η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σταθερό το επιτόκιο αναφοράς της, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να εξετάσει τη μείωση της αγοράς ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις