Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Φλερτάρισε με τις 5.000 μονάδες ο S&P αλλά δεν τις ξεπέρασε – Συνεχίζεται το ανοδικό momentum στην Wall Street

Φλερτάρισε με τις 5.000 μονάδες ο S&P αλλά δεν τις ξεπέρασε – Συνεχίζεται το ανοδικό momentum στην Wall Street

Σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο S&P χθες (07.02.24) φλερτάρισε με τις 5.000 μονάδες, αλλά δεν κατάφερε τελικά να τις υπερβεί. Ωστόσο η νέα αυτή επίδοση αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,4% ή 156 μονάδες και έκλεισε στις 38.677 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,95% ή 147 μονάδες ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 15.756 μονάδες. O S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,82% και έκλεισε στις 4.995 μονάδες.

Ήπια αύξηση παρουσίασε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, αλλά το ετήσιο «χάσμα» συνέχισε να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη το 2023. Τα ελλείμματα ρεκόρ το 2021 και το 2022, αντίθετα, είχαν μεγάλο αντίκτυπο στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 0,5% στα 62,2 δισ. δολάρια.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν για άλλη μια μέρα τα εταιρικά αποτελέσματα που όπως λένε χαρακτηριστικά οι αναλυτές είναι ικανά να επηρεάσουν την πορεία των δεικτών στα ταμπλό.

Μια σεζόν με ισχυρά κέρδη σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσαν σημαντική ώθηση στη Wall Street.

Ωστόσο, παρά τα σημάδια ανθεκτικότητας, αμφιβολίες έχουν εισχωρήσει όταν ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σηματοδότησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο από το αναμενόμενο για μια αλλαγή στην πολιτική. Με όσα υποστήριξε έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι μπορεί να υπάρξουν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Κέρδη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση πέτυχε το πετρέλαιο την Τετάρτη, ειδικά μετά το φρένο που φαίνεται να βάζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου σε ενδεχόμενη εκεχειρία στην Γάζα, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η αμερικανική παραγωγή φέτος αναμένεται να αυξηθεί λιγότερο από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να καθησυχάζονται οι ανησυχίες για την πληρότητα της αγοράς.

Το αμερικάνικο αργό WTI παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 0,8% 73,86 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ τα υψηλά ημέρας έφτασαν στα 74,22 δολάρια ανά βαρέλι. Το Brent παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 0,8% στα 79,21 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο. 

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις