Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιστορικό ρεκόρ για τον S & P – Σημείωσε το 10ο ρεκόρ μέσα στο 2024 – Εβδομαδιαία κέρδη 6% για το πετρέλαιο

Ιστορικό ρεκόρ για τον S & P – Σημείωσε το 10ο ρεκόρ μέσα στο 2024 – Εβδομαδιαία κέρδη 6% για το πετρέλαιο

Ιστορική η χθεσινή ημέρα για την Wall Street, όπου ο δείκτης S&P κατάφερε να ξεπεράσει τις 5.000 μονάδες, κάτι που είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς, αν και έφτασε πολύ κοντά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Σε ότι αφορά την συνεδρίαση ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με μικρές απώλειες, ενώ οι άλλοι δύο δείκτης σημείωσαν κέρδη. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στα αναθεωρημένα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή Δεκεμβρίου, που αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά, επαναφέροντας τις ελπίδες ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να ξεκινήσει πιο άμεσα η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων.

Έτσι λοιπόν ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,57% και διαμορφώθηκε στις 5.026,61 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το 10ο συνεχές ρεκόρ από την αρχή του έτους. Ο Dow Jones είχε μικρές απώλειες 0,14% και έκλεισε στις 38.671,69 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,25% και διαμορφώθηκε στις 15.990,66 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones σημείωσε οριακά κέρδη, ο S&P 500 είχε άνοδο 1,4% και ο Nasdaq 2,3%. S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν την πέμπτη διαδοχική κερδοφόρα εβδομάδα τους, στο μεγαλύτερο σερί τους από τον Δεκέμβριο.

Αναφορικά με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,2% τον Δεκέμβριο αντί για 0,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, σύμφωνα με τις αναθεωρήσεις στα στοιχεία του πληθωρισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου ωστόσο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μηνιαία αύξηση 0,2% του δείκτη, αντί για 0,1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά ήρθαν σε μία στιγμή όπου αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας ανέφεραν ότι η Fed δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια της καθώς θέλει να δει περισσότερο στοιχεία ότι οι ανοδικές πιέσεις μετριάζονται και οι τιμές θα υποχωρήσουν και θα παραμείνουν κοντά στον στόχο του 2% πριν αρχίσει τη χαλάρωση της πολιτικής της.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των τίτλων κρατικού χρέους βρήκαν ώθηση στα αναθεωρημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και σκαρφάλωσαν στο υψηλότερό τους επίπεδο από τις 12 Δεκεμβρίου. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ κέρδισε 3,2 μονάδες βάσης στο 4,486%. Στην εβδομάδα, το 2ετές σημείωσε άνοδο 11,8 μονάδων βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 1,7 μονάδες βάσης στο 4,186%, από 4,169% την Πέμπτη. Σε εβδομαδιαία βάση το 10ετές πρόσθεσε 15,6 μονάδες βάσης.

Τέλος να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου παρουσίασε σημαντική άνοδο, καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης και οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς απομακρύνονται.

Η τιμή του αμερικάνικου αργού (WTI) για παράδοση Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 0,81% ή 62 σεντς για να διαμορφωθεί στα 76,84 δολάρια το βαρέλι. Το Brent για παράδοση Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 82,19 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,28% ή 0,23 σεντς.

Με βάση τις τιμές διακανονισμού τους, τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent ολοκλήρωσαν την εβδομάδα υψηλότερα κατά περισσότερο από 6%, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή παρατείνεται χωρίς ορατό τέλος.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις