Αγορές

Πετρέλαιο: «Φρένο» στην άνοδο της τιμής μετά τα σενάρια για εκεχειρία στο Ιράν

Η παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ έριξε τους τόνους
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πόλεμος στο Ιράν βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο και επηρεάζει συνεχώς την παγκόσμια οικονομία, τις τιμές στο πετρέλαιο, τις ορέξεις των επενδυτών, αλλά και τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο.

Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ που λέγεται πόλεμος στο Ιράν περιλάμβανε επιθέσεις της Τεχεράνης στο Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής (7.6.2026), που εκτόξευσε για ακόμη μια φορά τις τιμές στο πετρέλαιο και τη φόρα των επενδυτών στα χρηματιστήρια, καθώς υπήρξαν φόβοι για επιδείνωση του κλίματος.

Η τιμή στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent «σκαρφάλωσαν» πάνω από τα 96 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε σε κατάπαυση πυρός και το Ιράν σταμάτησε τις επιθέσεις προς το Ισραήλ, με αποτέλεσμα η κατάσταση να ισορροπήσει κάπως.

Οι επενδυτές είδαν ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν αποκλιμάκωση της έντασης και η τιμή του Brent έπεσε κάτω από τα 95 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται πως η  νέα κλιμάκωση ξεκίνησε μετά τα σφοδρά ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό, στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ. Ακολούθησαν διαδοχικά κύματα ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ, στα οποία ο ισραηλινός στρατός απάντησε παρά τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για αυτοσυγκράτηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστό μέσω του Truth Social ότι «τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν μία άμεση κατάπαυση του πυρός» και ότι οι «τελικές» διαπραγματεύσεις για την ειρήνη «προοδεύουν».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Αγορές
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Αγορές: Περισσότερα άρθρα
Το Brent στην οροφή των 100 δολαρίων εν μέσω έντονης διαταραχής στα Στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά Θάλασσα και άλλες ναυτιλιακές οδούς
Η διαταραχή ενισχύεται με ενδεικτικό το γεγονός ότι Ασιάτες αγοραστές έχουν αρχίσει να συζητούν την διαδρομή μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και γύρω από την Αφρική
FILE PHOTO: Oil tankers are seen at daybreak at the Bajo Grande Terminal located on the western shore of Lake Maracaibo, south of the city of Maracaibo, Venezuela August 23, 2005.