Δευτέρα, 6 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ακρίβεια στα τρόφιμα: Η ΕΚΤ επιμένει σε αυξήσεις επιτοκίων – Έρχονται επιδόματα ως γιατρικό

Ακρίβεια στα τρόφιμα: Η ΕΚΤ επιμένει σε αυξήσεις επιτοκίων – Έρχονται επιδόματα ως γιατρικό

«Φάρμακο» που θα σταματήσει τη συνεχιζόμενη ακρίβεια, κυρίως στα τρόφιμα, αναζητούν στην Ευρώπη. Η συνταγή με τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων δεν φαίνεται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ταχύτητα επίτευξης του στόχου, αλλά και τις θυσίες που απαιτούνται.

Η ΕΚΤ –  προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την ακρίβεια – ετοιμάζεται την προσεχή Πέμπτη να ανακοινώσει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, που μάλλον δεν θα είναι η τελευταία, βαραίνοντας περαιτέρω την κατάσταση στην οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία έστω και τεχνητά έχει μπει σε ύφεση.

Την ίδια στιγμή η Γερμανία υπό της βάρος της συνεχιζόμενης ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, ετοιμάζεται να δώσει επίδομα σε εργαζομένους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Και στην Ελλάδα όμως ως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επιμήκυνση και πιθανό και η αύξηση του ποσού για το market pass και πέρα από τον Ιούλιο.

Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα κυβερνήσεις και θεσμούς της ΕΕ, είναι το γεγονός ότι ενώ ο πληθωρισμός δείχνει να ακολουθεί πτωτική πορεία και πλέον σε επίπεδα Ευρωζώνης είναι στο 6,1%, ενώ στην Ελλάδα και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι στο 2,8%, η εικόνα με τα τρόφιμα είναι εντελώς διαφορετική.

Έτσι λοιπόν στην Ευρωζώνη για τον Μάιο ο δείκτης του πληθωρισμού στα τρόφιμα είναι στο 12,5%, ενώ τον περασμένο Μάρτιο ήταν στο 15,5%. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν στον Μάιο στο 11,6%, αυξημένος – ο πληθωρισμός τροφίμων – σε σχέση με τον Απρίλιο που ήταν στο 11,4%.

Το θέμα μάλιστα αποκτά μεγαλύτερη κοινωνική βαρύτητα αφού ως γνωστό εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια στα τρόφιμα είναι οι οικονομικά αδύναμοι, αφού τα είδη πρώτης ανάγκης ως ποσοστό του εισοδήματός τους, είναι πολύ μεγαλύτερο από άλλες κοινωνικές ομάδες. Με δεδομένο ότι οι δαπάνες αυτές είναι ανελαστικές γίνεται κατανοητό ότι το πρόβλημα είναι ακόμη οξύτερο.

Το άλλο όπλο που αναμένεται να επιστρατευτεί είναι αυτό της στήριξης των αδυνάμων με νέα πακέτα. Ήδη η Γερμανία ετοιμάζεται νέα παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, 2.5 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές, κρατιδιακές και δημοτικές επιχειρήσεις, θα λάβουν αφορολόγητο επίδομα 3000 ευρώ, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Η παροχή προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ αντίστοιχες πρόνοιες περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις πολλών κλάδων του ιδιωτικού τομέα, όπως η βιομηχανία μετάλλου, η ηλεκτρική ενέργεια και οι φαρμακευτικές εταιρίες.

Οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα λάβουν επιπλέον 1200 ευρώ τον Ιούνιο και 220 ευρώ κάθε μήνα, από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο. Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν επίδομα ανάλογα με το ποσοστό του τελευταίου μισθού τους που εισπράττουν. Το ανώτατο ποσοστό ανέρχεται σε 71,5% και επομένως θα λάβουν επίδομα 2.152,50 ευρώ.

Έρχεται νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Στο πλαίσιο του ελέγχου του πληθωρισμού, η ΕΚΤ προχωρά την προσεχή σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιο παρέμβασης στο 3,5%.

Η αύξηση είχε προαναγγελθεί από την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις αρχές Μαΐου, ενώ επιβεβαιώθηκε και την περασμένη Δευτέρα με δηλώσεις που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Λαγκάρντ επανέλαβε την εκτίμηση ότι, παρά την επιβράδυνση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη, δεν είναι βέβαιο πως έχει «πιάσει ταβάνι» ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, τονίζοντας ότι θα συνεχισθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι αν η Λαγκάρντ δώσει κάποια ένδειξη για το πότε θα σταματήσει ο ανοδικός κύκλος επιτοκίων της ΕΚΤ. Μία σχετικά μεγάλη πλειοψηφία των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters την περασμένη εβδομάδα επέμειναν ότι τον Ιούλιο θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση 25 μονάδων βάσης που θα είναι και η τελευταία, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να παραμένει στο 3,75% έως το τέλος του έτους.

Τέλος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Fed που θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της μία ημέρα πριν από την ΕΚΤ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, μετά από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από τις δηλώσεις του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, πριν από λίγες ημέρες, όπως και από πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο βαθμός βεβαιότητας για την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας δεν είναι ο ίδιος, όπως στην περίπτωση της ΕΚΤ. Στην έρευνα του Reuters υπήρχε μία σημαντική μειοψηφία οικονομολόγων που προβλέπουν τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed, το πιθανότερο τον Ιούλιο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις