Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ακρίβεια: Τα έσοδα από τον τουρισμό «κλειδί» για νέα μέτρα ελάφρυνσης

Ακρίβεια: Τα έσοδα από τον τουρισμό «κλειδί» για νέα μέτρα ελάφρυνσης

Ανάσα στον τουρισμό επιχειρεί να βρει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση η οποία επιβαρύνεται μέρα με την μέρα, εξαιτίας της ακρίβειας που καλπάζει στο κομμάτι της ενέργειας και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση, στην τελική ευθεία για τις εκλογές, όπως τουλάχιστον θέλουν οι συγκλίνουσες πληροφορίες, θέλει να έχει ένα όσο γίνεται περισσότερο ήρεμο περιβάλλον, με τις παρεμβάσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής κατά της ακρίβειας να πιάνουν τόπο. Σ’ αυτό μεγάλο ρόλο παίζει και ο παράγοντας «τουρισμός».

Από την Παρασκευή ξεκινάει ο νέος τρόπος υπολογισμού των λογαριασμών του ρεύματος, ένα μέτρο που η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία, αφού εκτιμά ότι μπορεί να απορροφήσει έως και 90% των επιπλέον αυξήσεων σε σχέση με πέρυσι.

Το αρχικό κόστος της κρατικής επιβάρυνσης είχε προϋπολογιστεί στα 2 δισ. ευρώ, αλλά πλέον με την τιμή στο φυσικό αέριο να καλπάζει και να είναι στην περιοχή των 130 ευρώ, και του ρεύματος στα 364 ευρώ η μεγαβατώρα δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον και είναι αμφίβολο εάν το ποσό αυτό αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες επιδότησης των παρόχων.

Με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση, λόγω της εκτίναξης των επιτοκίων δανεισμού, έχει ελάχιστα περιθώρια να βγει στις αγορές για άντληση κεφαλαίων, ώστε να χρηματοδοτήσει τις κοινωνικές δαπάνες, η μόνη διέξοδος είναι η αύξηση των εσόδων και δει των φορολογικών. Και αυτό με δεδομένη την εικόνα που έχει εδραιωθεί στην ελληνική οικονομία, μπορεί να έλθει μόνο από τον τουρισμό.

Τα μέχρι στιγμής πάντως στοιχεία και ενδείξεις συνηγορούν ότι πάμε για το απόλυτο ρεκόρ, με έσοδα που μπορεί ακόμη και να υπερβούν αυτά του 2019 και να ξεπεράσουν μέχρι και τα 20 δισ. ευρώ.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, τότε θα έχουμε υπέρβαση από τον στόχο των φορολογικών εσόδων τουλάχιστον ένα δισ.. Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών ήταν να φτάσουν τα τουριστικά έσοδα περί τα 15 δισ. ευρώ και πλέον οι εκτιμήσεις αυτές θεωρούνται ξεπερασμένες, αλλά και ιδιαίτερα συντηρητικές.

Success story με… «αλλά»

Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί αστερίσκοι που ενδεχομένως είτε θα θολώσουν το success story που πάει να χτίσει η Ελλάδα εφέτος ή να ξεθωριάσουν την γενικότερη εικόνα. Και τα σημεία αυτά δεν είναι άλλα από το πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ακρίβεια και βέβαια τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης με τις μεγάλες καθυστερήσεις.

Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα περιβάλλον μάλλον ασταθές. Απέναντι σε αυτή την αστάθεια υπάρχει μία δυναμική που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν και η οποία εν πολλοίς προκύπτει από την δίψα που υπάρχει σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανά την υφήλιο για ταξίδια, τα οποία έχουν στερηθεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω Covid.

Την εκτίμηση ότι μπορεί τα έσοδα να υπερβούν ακόμη και τα 20 δισ. έναντι 18,2 δισ. που ήταν το απόλυτο ρεκόρ του 2019, έκανε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, που δήλωσε ότι θα έχουμε αύξηση εσόδων ακόμη και κατά 10% έναντι του 2019.

Ο επικεφαλής του τουριστικού ομίλου Sani/Ikos εκτιμά σε αυτή τη φάση ότι είναι πολύ πιθανό φέτος τα τουριστικά έσοδα της χώρας να προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 18,2 δισ. ευρώ προ πανδημίας.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, τότε η ελληνική οικονομία θα έχει επιπλέον ΑΕΠ που ίσως αγγίξει τις τρεις επιπλέον μονάδες.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος έχει εμφανιστεί πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος που στην πρόσφατη γενική συνέλευση ανέφερε ότι το 2022 «μπορεί να αγγίξει και γιατί όχι να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις