Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αλλάζει δραματικά ο χάρτης της ιδιωτικής υγείας

Υγεία

Οι εξελίξεις στον κλάδο της υγείας είναι ραγδαίες, κάτι που εν πολλοίς ήταν αναμενόμενο. Η κίνηση του ιδιοκτήτη του Ιατρικού Γ. Αποστολόπουλου να «χτυπήσει» το Υγεία, αποτελεί, ανεξάρτητα της έκβασής της, την έναρξη μίας μακράς περιόδου μέσα στην οποία θα αλλάξουν τα πάντα στον κλάδο. Ρυθμιστής των εξελίξεων αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ουσιαστικά ελέγχει το Υγεία και το Ερρίκος Ντυνάν.

Οι δανειακές υποχρεώσεις των εισηγμένων ομίλων της υγείας (Υγεία, Ιασώ, Ιατρικό Αθηνών, Euromedica) ανέρχονται σε 870 εκατ., σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου, τα μισά εκ των οποίων ανήκουν στη Euromedica.

Σήμερα, με εξαίρεση δύο μεγάλες μονάδες στην Αθήνα, το Ιατρικό και το ΙΑΣΩ, όλα τα υπόλοιπα θα αλλάξουν ιδιοκτησία αργά ή γρήγορα και θα διαμορφώσουν ένα νέο χάρτη.

Η κίνηση Αποστολόπουλου μπορεί να αιφνιδίασε την αγορά, αλλά είχε ένα διττό σκοπό. Από την μία να λάβει θέση σε ένα project που αναμφίβολα τον ενδιαφέρει και αφετέρου να δημιουργήσει μία σχετικά υψηλή βάση, στην περίπτωση βέβαια που αποτύχει στο εγχείρημά του.

Ακούγονται και γράφονται διάφορα για την επόμενη ημέρα. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο ότι όλα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι υπερχρεωμένες και πολλές εκ των οποίων στον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Οι τράπεζες εκ της πραγματικότητας δεν μπορούν αν διατηρήσουν στον έλεγχό τους επιχειρήσεις υγείας.

  • Ο όμιλος Υγεία, ανήκει στην MIG, που με την σειρά της ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς. Είναι ο μεγάλος παίκτης στην αγορά, αφού εκτός του ομώνυμου γενικού νοσοκομείο έχει μία σειρά θυγατρικές με σημαντικότερες τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ.
  • Το Ερρίκος Ντυνάν ανήκει και επίσης στην Πειραιώς, και πρέπει με βάση το χρονοδιάγραμμα να έχει πουληθεί έως και τα μέσα του 2018.
  • Euromedica: Η πάλαι ποτέ ναυαρχίδα του ομίλου Λιακουνάκου, αλλάζει χέρια ίσως και εντός των επόμενων ημερών.
  • ΡΕΑ: Υπάρχει, τέλος, η μικρή πιθανότητα η Πειραιώς να επιλέξει να ομαδοποιήσει ένα μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο στον χώρο των κλινικών. Σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως η περίμετρος να περιλαμβάνει και την μαιευτική κλινική Ρέα η οποία ξεκίνησε την λειτουργία της, με το ξέσπασμα της κρίσης, με αποτέλεσμα να διαθέτει υψηλό δανεισμό αποκλειστικά σχεδόν από την Πειραιώς. Η ΡΕΑ εμφάνιζε στο τέλος του 2016 καθαρό δανεισμό 55,6 εκατ

Από τους εναπομείναντες έλληνες «παίκτες» δύο (ΙΑΣΩ και Ιατρικό) μόνο μπορούν να μπουν στην παιχνίδι, ενώ πέραν πάσης αμφιβολίας αυτοί που θα κυριαρχήσουν θα είναι οι ξένοι. Από ελληνικής πλευρά το ΙΑΣΩ έχει – ή για την ακρίβεια θα έχει – ρευστότητα περί τα 20 εκατ. από την πώληση του ΙΑΣΩ General. Ένα μέρος εξ αυτών θα πάνε στις τράπεζες ως αποπληρωμή μέρους του δανεισμού και τα υπόλοιπα θα επενδυθούν.

Το Ιατρικό έδειξε τις προθέσεις του. Όμως εκ του αποτελέσματος κρίνονται τα πάντα. Όπως και να έχουν τα πράγματα πάντως, ο Γ. Αποστολόπουλος «φώναξε» παρόν στην διαδικασία αλλαγής του χάρτη στην αγορά.

Από την πλευρά των ξένων ήδη το fund CVC ήδη έχει λάβει θέση για την επόμενη ημέρα και ελέγχει ήδη το Metropolitan και το ΙΑΣΩ General. Θεωρείται πιθανό, αν όχι σίγουρο, ότι δεν θα μείνει εκεί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις