Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα – Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ το 2021

Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα – Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ το 2021

Ο κύβος ερρίφθη και οι αντικειμενικές αξίες αλλάζουν και εναρμονίζονται με τις εμπορικές, ωστόσο αυτό δεν θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ του 2021, ο οποίος και θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν αυτή την στιγμή. Παράλληλα θα στο αντικειμενικό σύστημα αξιών και 3.000 περιοχές που σήμερα είναι εκτός.

Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών, στα πλαίσια της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Να σημειωθεί πάντως ότι η εν λόγω αξιολόγηση που συνδέεται με εκταμίευση δόσης, μόνο ρουτίνας δεν θα είναι αφού υπάρχουν αρκετά ζητήματα ανοικτά, τα οποία δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και τα οποία έχουν καθυστερήσει να εφαρμοστούν.

Ψηλά στην λίστα των θεμάτων που πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, εκτός των αντικειμενικών αξιών, είναι και το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τα νοικοκυριά που θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουνίου.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σημαντικό θέμα κρίνεται και το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει από την προηγούμενη φορά ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πολλές υποχωρήσεις αυτά τα ζητήματα. Το μόνο που φαίνεται να έχει μπει σε τροχιά, αλλά θα είναι στο τραπέζι είναι αυτό της επίσπευσης απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

Οι εκπρόσωποι τα δανειστών δείχνουν καλή διάθεση για συμφωνία, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένοι να κάνουν πολλές υποχωρήσεις, θεωρώντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα.

Παράλληλα στην 10η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, θα μπουν στο τραπέζι και δημοσιονομικά ζητήματα, παρά το γεγονός ότι ισχύει η ρήτρα διαφυγής και για εφέτος και για του χρόνου.

Παράταση των μέτρων

Θα συζητηθούν οι δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση να παρατείνει τα μέτρα στήριξης από την πανδημία, πέρα από την προβλεπόμενη παράταση για τον Μάιο της οριζόντιας κάλυψης των κλάδων με περιοριστικά μέτρα, αλλά και της ενεργοποίησης του πιστωτικού για πληρωμή φόρων – εισφορών μέσω του μέτρου παγίων δαπανών και της προκαταβολής της Επιστρεπτέας 1,2, και 3.

Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει και σε νέες κινήσεις προκειμένου να στηρίξει την αγορά και την οικονομία, ειδικά μάλιστα τους πληττόμενους κλάδους και εργαζομένους.

Μέσα από αυτές τις κινήσεις οι οποίες θα είναι στοχευμένες θα διογκωθεί όπως είναι αναμενόμενο το δημοσιονομικό κόστος. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται και το πακέτο που θα ανακοινωθεί για τον τουρισμό στο πρότυπα αυτών που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν και για την εστίαση.

Ζητούμενο στο θέμα του πτωχευτικού κώδικα είναι ο φορέας στον οποίο και θα πηγαίνουν τα ακίνητα, όσων βρεθούν σε αδυναμία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και η οικονομική τους κατάσταση κριθεί μη βιώσιμη. Με βάση το νόμο προβλέπεται η δημιουργία ενός ιδιωτικού φορέα για την απόκτηση των ακινήτων, ο οποίος θα επιλεγεί από το κράτος, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Ωστόσο αυτό είναι πλέον πρακτικά αδύνατο να συμβεί μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Κατά συνέπεια θα πρέπει να βρεθεί ο οδικός χάρτης που ενώ αρχικά ο φορέας θα είναι δημοσίου συμφέροντος, εν συνεχεία θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος των δανειστών η εξέλιξη αυτή να είναι συμβεί το ταχύτερο δυνατό.

Προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με τις αντικειμενικές αξίες και η προσαρμογή τους με τις εμπορικές. Η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά είναι πρακτικά αδύνατο ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ με τις νέες τιμές. Κάτι που σημαίνει ότι και το 2021 ο φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με τις παλιές αντικειμενικές αξίες. Επίσης στο αντικειμενικό σύστημα θα περιληφθούν περίπου 3.000 νέες περιοχές, κάτι που θα σημάνει νέο δημοσιονομικό χώρα για ελαφρύνσεις. Όμως και αυτό θα συμβεί το 2022.

Τέλος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες είναι διαχρονικό αγκάθι που δύσκολα θα κλείσει άμεσα και αυτό διότι το τέρας της γραφειοκρατίας είναι τέτοιο, που ενώ μειώνονται οι παλιές, έρχονται οι νέες και υπέρ καλύπτουν την όποια πρόοδο σημειώνεται.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις