Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αμερικανικές εκλογές: Έντονες διακυμάνσεις καταγράφει η ισοτιμία ευρω/δολαρίου

Αμερικανικές εκλογές: Έντονες διακυμάνσεις καταγράφει η ισοτιμία ευρω/δολαρίου

Το αμεριακανικό νόμισμα τις πρώτες πρωινές ώρες υποχώρησε έναντι του ευρώ έως τα 1,13 ως αποτέλεσμα της διαφαινόμενης επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ωστόσο στη συνέχεια η αγορά φαινεται να επαναξιολογησε τη στάση της έναντι του νεοκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ με αποτέλεσμα το αμερικανικό νόμισμα να ανατιμηθεί εως τα 1,094 σπάζοντας έτσι το φράγμα του 1,10.

Σε κάθε περιπτωση η νίκη Τράμπ, αναμένεται να ωθήσει σε ριζικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, οι οποίες προδήλως επηρεάζουν άμεσα το δολάριο. Ο Ντ. Τράμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εξτρατείας μεταξύ άλλων είχε υποσχεθεί να “σκίσει” τις εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ, αποκαλώντας μάλιστα την Κίνα το “μεγάλο ενορχηστρωτή” της υποτίμησης του εθνικου της νομίσματος και υποστήριξε ότι ένα ισχυρό δολάριο προκαλεί ζημιά στην αμερικανική ανταγωνιστικότητα.

Εξάλλου ο Trump είχε κατηγορήσει την πρόεδρο της Federal Reserve Janet Yellen για εμπλοκλή της στο πολιτικό παιχνίδι, λέγοντας ότι κράτησε τα επιτόκια πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ίδιος θα ορίσει κάποιον άλλο για το υψηλοτερο αξίωμα της Κεντρικής Τράπεζας, παρόλο που η θητεία της λήγει το 2018.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της ΤτΕ (ΗΔΑΤ) καταγράφηκε σήμερα μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 7,31%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,18% να διαμορφωθεί στο 7,13%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,54%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,131% από -0,132%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,203% από -0,202%, το τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,304%.τέλος στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρήθηκε στα 1,1022 δολάρια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε