Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Αμερικανικό «μπλόκο» στις ολλανδικές εξαγωγές τσιπ προς το Πεκίνο πριν τεθούν σε ισχύ οι νέες απαγορεύσεις

Αμερικανικό «μπλόκο» στις ολλανδικές εξαγωγές τσιπ προς το Πεκίνο πριν τεθούν σε ισχύ οι νέες απαγορεύσεις

Η ASML (σ.σ. κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρία παραγωγής τσιπ με έδρα την Ολλανδία) ακύρωσε τις αποστολές ορισμένων μηχανημάτων της στην Κίνα κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εβδομάδες πριν τεθούν σε ισχύ οι απαγορεύσεις εξαγωγών για τον εξοπλισμό παραγωγής τσιπ υψηλής τεχνολογίας, δήλωσαν πηγές του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η συγκεκριμένη κατασκευάστρια εταιρεία με έδρα την Ολλανδία είχε άδειες για την αποστολή τριών κορυφαίων μηχανημάτων σε κινεζικές εταιρείες μέχρι τον Ιανουάριο, όταν θα τεθούν πλήρως σε ισχύ οι νέοι ολλανδικοί περιορισμοί. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσέγγισαν την ολλανδική ASML προκειμένου να της ζητήσουν να σταματήσει αμέσως τις προσχεδιασμένες αποστολές ορισμένων από τα μηχανήματα σε Κινέζους πελάτες, σύμφωνα με πηγές του Βloomberg.

Ο Μπάιντεν επιχειρεί να φρενάρει τις προσπάθειες του Πεκίνου να δημιουργήσει τη δική του προηγμένη βιομηχανία ημιαγωγών και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί το εμποδίζουν να έχουν πρόσβαση σε εισαγόμενη τεχνολογία.

Η κινεζική Huawei Technologies παρήγαγε πέρυσι ένα smartphone που ανταγωνιζόταν το iPhone της Apple, χρησιμοποιώντας κορυφαία τσιπ που κατασκευάστηκαν με μηχανήματα της ASML, ανέφερε το Bloomberg News.

Η ASML επιβεβαίωσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε πρόσφατα εν μέρει τις άδειες για την αποστολή ορισμένων συστημάτων λιθογραφίας στην Κίνα, επηρεάζοντας έναν μικρό αριθμό πελατών εκεί. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, η εταιρεία δήλωσε ότι έχει πραγματοποιήσει πρόσφατες συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με το πεδίο εφαρμογής και τον αντίκτυπο των κανονισμών ελέγχου των εξαγωγών, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι παραγωγοί τσιπ στην Κίνα σημείωσαν πτώση μετά την είδηση. Η Semiconductor Manufacturing International, η εταιρεία ημιαγωγών που βοήθησε τη Huawei να παράγει τους επεξεργαστές 7 νανομέτρων για το νέο της smartphone, υποχώρησε έως και 3% στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ την Τρίτη. Η Hua Hong Semiconductor υποχώρησε έως και 2,8%.

Η ολλανδική ASML, η πολυτιμότερη τεχνολογική εταιρεία της Ευρώπης, είχε μικρή μεταβολή στα 679,80 ευρώ στις 9:32 π.μ. στη διαπραγμάτευση στο Άμστερνταμ (02.01.24), αφού νωρίτερα διολίσθησε έως και 1,8%.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέηκ Σάλιβαν (Jake Sullivan) είχε καλέσει την ολλανδική κυβέρνηση σχετικά με το θέμα στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι Ολλανδοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τις ΗΠΑ να επικοινωνήσουν απευθείας με την ASML σχετικά με τις αποστολές του εξοπλισμού, που ονομάζεται μηχανήματα λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους βύθισης.

Οι αποστολές ενός περιορισμένου αριθμού μηχανημάτων ακυρώθηκαν μετά το αίτημα των ΗΠΑ, αν και δεν ήταν άμεσα σαφές πόσες από τις συσκευές, οι οποίες μπορεί να κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια η καθεμία, αφορούσαν. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την παρέμβαση των ΗΠΑ στην πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία ως πράξη «ηγεμονίας» και κάλεσε την ολλανδική κυβέρνηση να «σεβαστεί το πνεύμα της σύμβασης και της παγκόσμιας τάξης, να διαφυλάξει τα αμοιβαία οφέλη των δύο χωρών».

Οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την εταιρεία με έδρα το Βελτχόβεν ξεκίνησαν το 2019, όταν η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πίεσε την ολλανδική κυβέρνηση να απαγορεύσει τις πωλήσεις των κορυφαίων μηχανημάτων λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας της ASML στην Κίνα.

Η ASML είναι η μόνη εταιρεία που κατασκευάζει αυτή την τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ημιαγωγών που τροφοδοτούν τα πάντα, από smartphones μέχρι εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Στη συνέχεια, πιεζόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η ολλανδική κυβέρνηση αυστηροποίησε περαιτέρω τους ελέγχους των εξαγωγών στην Κίνα πέρυσι, περιορίζοντας τις μηχανές DUV, τη δεύτερη πιο προηγμένη σειρά προϊόντων που προσφέρει η εταιρεία από την 1η Ιανουαρίου. Από τότε η Κίνα σπεύδει να τα αποθηκεύσει. 

Μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου, οι εισαγωγές λιθογραφικών μηχανημάτων στην Κίνα αυξήθηκαν περισσότερο από πέντε φορές σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων. Η Κίνα αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ των πωλήσεων της ASML το τρίτο τρίμηνο – σε σύγκριση με το 24% το προηγούμενο τρίμηνο και το 8% τους τρεις μήνες που έληξαν τον Μάρτιο – καθώς οι εταιρείες εκεί έσπευσαν να εισάγουν τα μηχανήματά της πριν τεθούν σε ισχύ οι έλεγχοι των εξαγωγών.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της ASML, Πίτερ Γουένινκ (Peter Wennink) δήλωσε στους επενδυτές τον Οκτώβριο ότι οι νέοι περιορισμοί θα επηρεάσουν έως και το 15% των πωλήσεων της εταιρείας στην Κίνα.

Ο Γουένινκ αντιτάχθηκε δημοσίως στα μέτρα και προειδοποίησε ότι μπορεί να ενθαρρύνουν την Κίνα να αναπτύξει ανταγωνιστική τεχνολογία. «Όσο περισσότερο τους ασκείτε πίεση, τόσο πιο πιθανό είναι να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους», δήλωσε πέρυσι σε συνέντευξή του στο Bloomberg News.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις