Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ανάπτυξη έκπληξη ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ – Προβλέψεις για πάνω από 13% το δεύτερο 3μηνο

Ανάπτυξη έκπληξη ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ – Προβλέψεις για πάνω από 13% το δεύτερο 3μηνο

Κληρώνει σήμερα (07.09.2021) το μεσημέρι στις 12:00 το ποσοστό της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) να ανακοινώνει τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ το 2οτρίμηνο του 2021.

Στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πάγια τακτική της πολιτικής ηγεσίας, δεν υπάρχουν επισήμως προβλέψεις. Η επίσημη παραμένει για ανάπτυξη 3,6% και αναμένεται να αναθεωρηθεί την 1η Οκτωβρίου όταν και θα κατατεθεί στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Όμως σε δεν κρύβουν την βεβαιότητά τους, ότι τελικά το ποσοστό που θα ανακοινωθεί σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, θα αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη, χωρίς ωστόσο να το προσδιορίζουν.

Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η ανάπτυξη θα είναι σε διψήφιο ποσοστό. Πιο συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα την έχει προσδιορίσει σε πάνω από 13%.

Πιο συγκεκριμένα, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Τράπεζας, θα αυξηθεί με ρυθμό άνω του 13% ετησίως (0,7% σε εποχικά διορθωμένη τριμηνιαία βάση) από προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 10% ετησίως, λαμβάνοντας μεγάλη ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση.

Παράλληλα ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις και για το 3ο τρίμηνο που είναι παραδοσιακά και το ισχυρό για την ελληνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές είναι και οι διαθέσιμες ενδείξεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου φαίνεται ότι η ταχεία άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού – που αρχίζει πλέον να προσεγγίζει τα επίπεδα των αντίστοιχων μηνών του 2019 – συνδυάζεται με την αυξημένη εγχώρια ζήτηση και ενισχύει την ήδη έντονα ανοδική τροχιά της εγχώριας παραγωγής».

Να σημειωθεί ότι στην Ευρωζώνη, που τα στοιχεία ήδη έχουν ανακοινωθεί, ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν στο 13,6% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με το πρώτο 3μηνο η αύξηση ήταν στο 2%.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα το πρώτο 3ηνο είχε ύφεση 2,3%, κατά πολύ χαμηλότερη των εκτιμήσεων, γεγονός που ώθησε πολλούς ξένους οίκους να αναθεωρήσουν προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις τους, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021.

Αρκετοί είναι αυτοί μάλιστα που βλέπουν το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ να τρέχει με ρυθμό άνω του 5%.

Να σημειωθεί ότι ως απόλυτα εφικτές και ρεαλιστικές χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 6% το 2022, ενώ ανέφερε και τους πυλώνες της Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας, προκειμένου να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τέλος είχε αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί προϋποθέσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη διαρκείας, κάτι, που όπως είπε, αποδεικνύουν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 6% το 2022.

«Η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του μέσου όρου στην ΕΕ που είναι 4,5%», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% το 2022, έναντι 0% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη. Επίσης η αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σχεδόν 15%, ενώ στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι αύξηση κατά 5%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις